Do Maďarska nejen za památkami, ale i za plastickými chirurgy

Budapešť - Do Maďarska se jezdilo odjakživa za odpočinkem v lázních, vínem a dobrým jídlem. Teď se země stává známou i díky plastické chirurgii. V Maďarsku je totiž poměrně velká koncentrace chirurgů – na 100 obyvatel tam připadají dva. Klienti ale ocení hlavně příznivé ceny. Ve srovnání se západní Evropou si plastičtí chirurgové v Maďarsku účtují zhruba o třetinu méně.

Z plastické chirurgie se v západním světě stal výnosný byznys. O klientelu rozhodně není nouze. „Za poslední desetiletí se ženám otevřely velké možnosti, a ty teď využívají. Myslím si že je tady ale taky velký vliv médií – ta ukazují úspěšné lidi s plastikami,“ míní plastický chirurg Tamas Rozsos.

Jenže plastická operace vyjde na nemalé peníze, a tak i tady lidé přemýšlejí, jak ušetřit. A tak řada z nich přijíždí do Maďarska. Plastická operace tady vyjde i několikanásobně levněji než v západní Evropě. Klienti přitom přijíždí i ze Spojených států, oproti své domovině zaplatí za operaci v Maďarsku až o polovinu méně.

Plastická chirurgie v Maďarsku jen kvete (zdroj: ČT24)

Cena byla hlavním kritériem i pro Anu Hartvigssonovou, která se do Budapešti rozhodla přijet ze Švédska. „Tady mě bude stát operace pět tisíc liber, ve Velké Británii bych za ni dala pravděpodobně mezi 15 až 20 tisíci,“ uvedla Hartvigssonová. Například za plastiku nosu zaplatí klienti v Maďarsku v přepočtu 38 tisíc korun. Zákrok podobného rozsahu v Německu ale vyjde mnohem dráž – v přepočtu kolem 122 tisíc korun.