Na střeše luxusního hotelu žije sto tisíc včel

New York - Včelí chovy ve velkoměstech se stávají módou. V Paříži, Londýně i v Praze mnozí včelaři provozují svůj koníček na střechách domů. Včelaři si městské chovy pochvalují, protože ve městech nehrozí včelám nebezpečí otravy chemickými hnojivy a med je stejně kvalitní jako ten venkovský. Nové úly, které se objevily na newyorském Manhattanu, jsou ale přeci jen něčím zvláštní. Jsou totiž na střeše hotelu Waldorf Astoria na Park Avenue, jednoho z nejslavnějších luxusních hotelů světa.

V šesti úlech na střeše hotelu Waldorf Astoria žije přes sto tisíc včel. Hotel pojal zavedení chovu včel jako dobrou marketingovou akci a včely do oblíbeného hotelu amerických prezidentů přijely stylově limuzínou a skrze recepci do 20. patra je dopravila speciální eskorta.

Včely z úlů na střeše hotelu Waldorf Astoria létají sbírat pyl třeba do slavného Central Parku. Chov včel v centru velkoměsta musí ale dodržovat přísná bezpečnostní pravidla, bodnutí včelou ohrožuje například alergiky. „Kontrolujeme, jestli mají dost místa, jestli nejsou nemocné a taky jestli se nehodlají rojit,“ popsal péči o velkoměstské včelstvo chovatel Andrew Cote.

Včelí hotel na Manhattnu (zdroj: ČT24)

Hotely, které včely na střeše mají, zatím neuvádějí, že by si na ně některý z hostů stěžoval, navíc si díky včelstvu na střeše mohou hosté v hotelových restauracích užívat čerstvý med. „Už nemusím jezdit a nakupovat med na místech vzdálených stovky mil,“ pochvaluje si přísun čerstvého medu ředitel hotelu Intercontinental v New Yorku Andrew Gajary.

Včely začaly z americké přírody v posledních letech hromadně mizet. Úřady proto před dvěma lety zrušily zákaz chovu ve městech. Městské včelaření má několik výhod, ve městech je vyšší průměrná teplota než ve volné krajině a městská včelstva mají i menší riziko šíření nakažlivých nemocí.

Světová módní vlna zasáhla i Česko, i když z tuzemských měst není do přírody daleko. Úly se v poslední době vyrojily hlavně v Praze. Ke včelstvům v Troji a v Jedličkově ústavu na Vyšehradě nově přibyly také tři příbytky na střeše centra Chodov.