Hrad Přimda se otevřel veřejnosti, úplně poprvé

Přimda - Zřícenina hradu Přimda, jeden z nejstarších českých kamenných hradů a jedna z nejvýznamnějších památek románské hradní architektury, se dnes poprvé zpřístupnila veřejnosti. Odborníci Národního památkového ústavu (NPÚ) začnou na národní kulturní památce provádět v sobotu.

Starosta Přimdy Miloslav Kunt očekává, že zpřístupnění dominanty Českého lesa výrazně zvýší návštěvnost oblasti. Nejatraktivnější bude podle Kunta první a dodnes fungující kamenný záchod v ČR a možná ve střední Evropě. Návštěvníci dále uvidí zbytky věží podle Kunta druhého nejstaršího kamenného hradu v Čechách. Jednou verzí je, že byl postaven v roce 925 jako dřevěný, podle Kosmovy kroniky až v letech 1121 až 1148, dodal. Byl na významné středoevropské obchodní stezce, která vedla z Norimberka přes Plzeň až do Prahy.

  • otevírací doba: úterýneděle 10:0016:00
  • vstupné: 40 korun dospělý, 20 korun dítě
  • prohlídky trvají 3040 minut
  • útpá jeden průvodce
  • sone dva průvodci
  • možnost cizojazyčné prohlídky
  • otevřeno až do 30. září
  • Hrad Přimda autor: Eret Petr, zdroj: ČTK
  • Hrad Přimda autor: Eret Petr, zdroj: ČTK

„Letos se nám podařilo dokončit dlouholetou obnovu této památky,“ uvedl mluvčí plzeňského NPÚ David Růžička. Hrad byl v minulosti opravován od konce 60. let 20. století do roku 1977; opravy ale nebyly dokončeny. Poté se od roku 2001 staticky zajišťovala havarijní místa; práce si vyžádaly 6,6 milionu Kč. „Uvažuje se o tom, že by v interiéru zpřístupněné věže byla jednoduchá dřevěná rozhledna, která nenaruší vzhled. Z horního patra by pak byl rozhled minimálně na dvě strany z úrovně současného vrcholku zříceniny,“ řekl Petr Sokol z NPÚ. Termín zatím není. Projekt je hotový, ale musí se upravit, protože je starší.

Podle památkářů se žádný český románský hrad kromě části Pražského hradu nezachoval v takovéto podobě. „Je historickým srdcem tachovské části Českého lesa a hraničním symbolem oblasti. Hrad byl vždy přístupný turistům, kteří se ale nemohli dostat do jeho horních partií,“ řekl historik Zdeněk Procházka.

Na Přimdu byl v minulých letech omezený vstup. V červenci 1989 se tam sesunula část zdi, která zasypala tři dvanáctileté chlapce, z nichž jeden na následky zranění zemřel. Dnes už je vršek zdí zpevněný. Loni dokončil NPÚ přístupové schodiště, hrazení a provozní objekt, který bude sloužit jako zázemí průvodce, k prodeji vstupného a upomínek. Tato etapa přišla na téměř 400 000 korun.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Hrad je národní kulturní památkou od března 1962 spolu s Karlštejnem, korunovačními klenoty, Národním divadlem a Vyšehradem. Šlo o první národní památku v Plzeňském kraji. Městu, které před rokem otevřelo infocentrum, přinese podle Kunta otevření a prohlídky hradu zvýšení turistického ruchu. Přimda nyní upravuje trasu naučné stezky, která povede přes památku a rozšíří počet zastavení z 12 na sedmnáct.