Australský klučina zasel hadí sémě

Canberra – Nález devíti vajec se mohl stát osudným tříletému Kyleovi Cummingsovi z australského Townsvillu ve státě Queensland. Z vajíček, která v dobré víře sesbíral před několika týdny na rodinném pozemku a uložil v pokojíčku do skříně, se totiž vyklubaly pakobry východní (Pseudonaja textilis), které jsou po australských taipanech nejjedovatějším suchozemským plazem.

Celá věc měla šťastný konec, ale hrůza domyslet, co by se bývalo stalo, kdyby malý Kyle býval vzal hady do ruky. Ročně na hadí uštknutí v Austrálii zemřou asi tři lidé; většinu smrtelných případů mají na svědomí právě pakobry východní.

Kyle uložil nalezená vejce v plastové přepravce do skříně ve svém pokoji, kde je jeho matka v pondělí našla. Sedm plazů se již vyklubalo, z uzavřené nádoby se ale nedostali. Zbývající dvě vejce byla zkažená. Místní znalkyně hadů Trish Prendergastová asi pět dní stará mláďata v úterý vypustila do přírody. Hadi byli až 15 centimetrů dlouzí a kromě toho, že potřebovali pít, se prý zdáli být v pořádku.

Z nalezených vajec se vylíhlo klubko hadů
Zdroj: ČTK/AP/Trish Prendergast

Pakobry východní, které dorůstají až dvou metrů, se s výjimkou krátkých okamžiků, kdy jdou shánět potravu, obvykle od vajec nevzdalují. Podle expertů jsou mláďata stejně jedovatá jako dospělí jedinci.