Ruské vagony metra budou mít vlastní knihu

Praha - Ruský vagon metra, který skoro čtyřicet let jezdí v pražském podzemí, se dočká vlastní knihy. Publikace Metrovagonmash popisuje to, jak se původně zcela unifikovaný ruský vlak proměňoval. V každém z devatenácti měst bývalých sovětských satelitů, včetně Prahy, měl totiž jinou podobu.

Ruské vagony, které jezdí i v pražském metru, se těšily přívlastku nezničitelné. Jejich pověst jim ale kazily požáry nebo úniky vzduchu. Porucha bezprostředně předcházela i první zahajovací jízdě s Gustávem Husákem.

Původně měl pražskou podzemní dráhou jezdit český model R1, zvítězila ale sovětská souprava, a to byl impulz pro mladého výtvarníka k sepsání knihy. Údiv nad chybami ale brzy vystřídalo nadšení, neboť co město, to jiná podoba přední strany vlaku, tedy takzvané masky.

  • Ruský vagon metra zdroj: ČT24
  • Ruský vagon metra zdroj: ČT24

Jan Horčík, autor knihy Metrovagonmash

„Ta maska je hlavní médium a nosič tváře toho města, kde se to odlišovalo v různých barevných kombinacích či logotypech, které byly kolikrát i ručně malované.“

Dalším zajímavým faktem je, že knihu vydává umělec, který na vagony metra sám sprejoval. Metrovagonmash vyjde kromě češtiny také v ruštině, takže si poctu své práci mohou případně přečíst i v mytiščinské továrně.

Reportáž Petra Kořínka (zdroj: ČT24)