Pulzující život Madridu

Madrid - Metropole Španělského království Madrid je městem mnoha tváří. Podobně jako jiná evropská hlavní města se rozhodně nedá vtěstnat do několika minut a jeden den vám na prohlídku určitě nestačí. Nejbližší okolí dvou centrálních madridských náměstí, kterými jsou Plaza Mayor a Puerta del Sol, můžete prozkoumat také prostřednictvím Objektivu.

Pokud plánujete cestu do Madridu, nejezděte tam v létě. Na rozdíl od konkurenční přímořské Barcelony je totiž v Madridu v letních parnech na padnutí a moře široko daleko není žádné. Ideální pro návštěvu je tedy jaro nebo podzim. Jinak je ovšem kosmopolitní Madrid se svými přibližně třemi a půl miliony obyvatel vcelku příjemným místem k životu. Vyprávět by o tom mohla celá řada našich krajanů, kteří tu nakrátko či dlouhodobě zakotvili. 

Pokud se budete potulovat po madridském Starém městě, zavedou vás určitě dřív nebo později kroky na náměstí Plaza Mayor, kterému vévodí jezdecká socha jeho zakladatele Filipa III. V současnosti je náměstí odpočinkovou zónou, kam se dostanete jenom po svých. Auta sem totiž nesmí. Otevřenému prostranství dominuje freskami bohatě vyzdobený „Dům pekařství“. Kdysi se z jeho oken naskýtala vzrušující podívaná na inkviziční tribunály, významné popravy, divadla i býčí zápasy. 

Dnešní Plaza Mayor už ale nabízí přece jenom poněkud humánnější zábavu. O sobotách a nedělích se tam totiž v podloubích kolem celého náměstí pořádají oblíbené bleší trhy. Pestrému sortimentu vévodí především známky, mince a knížky. 

Na dohled od Plaza Mayor stojí i významný kostel sv. Isidora. Kult tohoto světce, jinak také patrona Madridu, ožívá v polovině května velkolepými oslavami. Celé město je na nohou a zvláště ti starší mají skvělou příležitost provětrat kuriózní madridské kroje. Časově lze svatého Isidora zařadit někam k přelomu 11. a 12. století. Protože celý život pracoval na poli, je kromě Madridu i patronem zemědělců a dobré úrody. Často se mu proto také říkalo a říká Isidor Rolník. 

Procesí patří k vrcholu oslav. Průvod prochází nejvýznamnějšími ulicemi Starého města a všude jej obklopují a vítají zástupy věřících i obyčejných zvědavců. Chodníky jsou narvané k prasknutí a lidé často vyvolávají jména svatých. 

  • Puerta del Sol autor: Emilio Morenatti, zdroj: ČTK/AP
  • Puerta del Sol autor: Arturo Rodriguez, zdroj: ČTK/AP

Puerta del Sol alias madridský Václavák

I když je Plaza Mayor určitě nejhezčím náměstím Madridu, starousedlíci spíše preferují náměstí Puerta del Sol. Je to místo setkávání. U slavného medvěda si tu dávají lidi schůzky jako třeba na našem Václaváku u koně. 

Nejvýznamnější budovou na náměstí je radnice, jejíž hodiny ohlašují každoročně na Silvestra za obrovského zájmu veřejnosti příchod nového roku. Před radnicí byste našli i nultý kilometr, od něhož jsou počítané všechny silnice a dálnice. V poslední době bývá Puerta del Sol také místem stále častějších demonstrací.

Madrid (zdroj: ČT24)