„Švýcarsko východu“ se otvírá turistům

Dillí - Indické provincie Džamu a Kašmír se snaží nalákat do země turisty. Tamní vláda proto usilovně pracuje na výstavbě infrastruktury v částech země bohatých na historické památky. Jednou z nich je také archeologické naleziště Naranag, kde se budují silnice, ale i nové chaty pro turisty.

„Je to nádherné jet do Narangu. Opravdu se to vyplatí. Areál se skvěle hodí pro venkovskou turistiku a chceme, aby z toho turisté těžili,“ prohlásil okresní komisař pro rozvoj Sarmad Hafeez.

Naranag leží v Himalájích a je jedním z nejmalebnějších míst majestátního údolí. Kvůli nedostatku infrastruktury ho ale řada turistů nezná. Místní snahu samosprávy vítají – doufají, že turismus vytvoří pracovní místa. „Lidé sem přijedou podívat se na chrámy a budou mít kde se ubytovat,“ konstatoval jeden z místních obyvatel Showkat Ahmed.

Kašmír
Zdroj: Dar Yasin/ČTK/AP

Tathya, turistka z Irska:

„Přijela jsem do Kašmíru cestovat, poznávat a teď jsem dorazila do Naranagu. Je to nádherné místo, velice zelené a jsou tu ruiny, o jejichž historii nic nevím.“

Kašmíru se někdy říká „Švýcarsko východu“. Na své si tu přijdou lyžaři, horolezci, filmaři nebo třeba páry na líbánkách.

Třeba středisko Gulmarg se chce dostat do povědomí náročných lyžařů a konkurovat věhlasným místům v Alpách nebo Spojených státech. Hřeben hory je zároveň kontrolní linií mezi Indií a Pákistánem, při příjezdu se turisté musí připravit na bezpečnostní kontrolu, na svazích je ale už nic neomezuje.

Cestovní ruch v Kašmíru (zdroj: ČT24)