Sv. Valentýn: Růžové pivo, dopisy z Milostína a hlavně - velké tržby

Praha - Svatý Valentýn, pro někoho příležitost vyznání lásky, pro jiné americký kýč, pro obchodníky ale jednoznačně důležitý bod mezi Vánocemi a Velikonocemi, kdy prudce rostou tržby. Lidé v Česku během něj chtějí utratit nejčastěji kolem 500 korun, ve srovnání s Amerikou je to však několikanásobně méně. Kromě restaurací, květinářství či cestovních kanceláří mají napilno i pošty. Alespoň ta v Milostíně. Zamilovaná přání, která míří do celého světa, razítkuje už třináct let.

Polovina českých párů považuje Valentýn za kýčovitý americký svátek, který v Česku nemá co dělat. Druhá polovina ho však uznává a na tu jsou každý rok připraveni obchodníci. Valentýnská menu nabízí dnes desetina podniků, některé mají i růžové pivo. Obchod kvete ale i cestovním kancelářím, prodej dovolených na tento víkend proti loňsku vzrostl o třetinu. Největší zájem je o Paříž, Keňu či lyžování v Alpách.

Na Valentýn jsou připravené i knihovny a pošty

Speciální programy připravily zamilovaným i knihovny, na poště v Milostíně zase nestíhají razítkovat zamilovaná přání. Letos jich přišlo skoro 1 500. „Pohledy a dopisy odchází do celého světa. Letos je exotickou zemí Maroko. Loni byl myslím nejdál Hongkong,“ říká Martina Dohnalová, vedoucí pošty v Milostíně.

Valentýnskou nabídku mají také zverimexy a na slevových serverech se zase daří erotickému zboží. Prodeje květin rostou během Valentýna o stovky procent. Vydělávají ale i obchodníci s čokoládou, vínem nebo sektem. Lidé během Valentýna utratí asi pětkrát více než o Halloweenu, dalším ze svátků, kterému mnozí stejně jako únorovému dni zamilovaných vyčítají, že je do Česka uměle naroubovaný.

Ze svátku svatého Valentýna těží především obchodníci (zdroj: ČT24)

Svátek zamilovaných připomíná biskupa sv. Valentýna z Terni, který tajně oddával milence. Podle legendy za to byl 14. února 269 popraven. Manželství totiž byla v té době zrušena, protože císař Marcus Aurelius Claudius nepovažoval ženaté muže za dobré válečníky. Valentýn se poté se stal patronem zamilovaných. Do Česka se tento svátek dostal z anglosaských zemí až po roce 1989.