Nejdražší známka světa: Neznámý kupec za ni utratil skoro 200 milionů

New York – Aukční síň Sotheby’s vydražila v New Yorku nejvzácnější poštovní známku na světě. Pochází z britské Guyany a byla vytištěna v roce 1856. Neznámý kupec za ni utratil 9,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu 192 milionů korun. Nejcennější není jen pro svého nového majitele, ale i pro většinu odborníků. Je to totiž jediný známý exemplář svého druhu.

Původně neměla vůbec existovat. Vytištěna byla z nouze, když se v roce 1856 zpozdila dodávka poštovních známek z Velké Británie do Jižní Ameriky. Půl druhého století poté se známka s nominální hodnotou jednoho centu (tzv. Jednocentová karmínová) stala vůbec nejdražší na světě. Aukční síň Sotheby’s ji dokonce nazvala „svatým grálem“ sběratelů.

„Známka byla prodána za 9,5 milionu dolarů, což z ní činí nejdražší poštovní známku v celé historii. Kupec si přál zůstat v anonymitě,“ sdělil předseda aukční síně Sotheby’s David Redden. Zatím nejdražší známkou byla švédská Tříšilinková žlutá z roku 1855, kterou v roce 1996 vydražili za zhruba 45 milionů korun.

V New Yorku vydražili poštovní známku za 200 milionů (zdroj: ČT24)

Ze série vytištěné v polovině 19. století existuje ještě několik čtyřcentových známek, tato jednocentová je však jediná. „Bude těžké tuto cenu přebít. Dokonce si troufám odhadovat, že vyšší cenu uvidíme jen tehdy, až půjde tato známka opět do prodeje,“ dodal Redden. Dosavadní zkušenosti mu dávají za pravdu – Jednocentová karmínová byla v historii prodána třikrát, z čehož pokaždé překonala aukční rekord.

Dražba byla významná mimo jiné proto, že se červená známka z Britské Guyany ukázala na veřejnosti poprvé od roku 1986, kdy byla vystavena v Chicagu. Jak upozornil server BBC, dražba známky o velikosti 2,5 krát 3,2 centimetru trvala pouhé dvě minuty.