Sklenička vína denně prospívá? Ani náhodou, říká nová studie

Praha – Staré přísloví říká, že ve víně je pravda. Zdraví by v něm ale člověk rozhodně hledat neměl. Alespoň podle nové studie britských a amerických vědců – jejich výzkum bourá dosavadní teorie o tom, že alkohol v malém množství může člověku prospívat.

Nová studie naznačuje, že tradiční zvolání „na zdraví“ lze ospravedlnit jen těžko. Alkohol může podle vědců škodit i v relativně malém množství. Rozšířený názor, že například sklenka červeného denně prospívá srdci, je prý neudržitelný.

„Ve studii ukazujeme, že konzumace alkoholu rozhodně není dobrá pro srdce. Lidé by si měli uvědomovat rizika pití a zapamatovat si, že čím méně alkoholu spotřebují, tím lépe,“ vysvětluje Juan Pablo-Casas z London School of Hygiene.

Vědci zkoumali více než padesát studií, které obsahovaly záznamy o návycích zhruba 250 000 lidí. Závěr je jednoznačný – redukce spotřeby alkoholu snižuje riziko kardiovaskulárních chorob i u lidí, kteří příliš nepijí. „Ta studie je opravdu přelomová, protože vychází nikoliv ze subjektivních údajů respondentů, ale z tvrdých genetických výzkumů,“ říká Karel Nešpor, primář oddělení pro léčbu závislosti Psychiatrické nemocnice v Bohnicích.

Primář Nešpor: Jedná se o přelomovou studii (zdroj: ČT24)

Studie si však mnohdy protiřečí. Začátkem léta například vyšly dva výzkumy, podle nichž mírné pití alkoholu srdci naopak neškodí. Lidé proto bývají zmatení a nevědí, čemu mají věřit. „Informací o tom, co se smí a nesmí, je hodně. Poselství je ale vlastně vždy stejné. Pokud se zdravě stravujete a vypijete během týdne tu a tam sklenici vína anebo piva, měli byste být v pořádku,“ ujišťuje odbornice na výživu Nicole Berberianová.

Závěry poslední varovné studie o pití alkoholu bude ještě třeba potvrdit na větším vzorku lidí. Než se vědci dohodnou, lze se řídit jednoduchou radou – omezení spotřeby alkoholu rozhodně nic nezkazí. „Myslím si, že žádný odpovědný lékař by neřekl, že sklenička denně prospívá zdraví. Už dávka dvaceti gramů alkoholu, což odpovídá zhruba dvěma deci vína nebo půllitru piva, prokazatelně zvyšuje riziko rakoviny prsu u žen,“ dodává Nešpor.