Chcete potkat zubra? Jeďte do Ralska

Mnichovo Hradiště – Stádu zubrů v bývalém vojenském prostoru Ralsko se nečekaně dař. Během dvou let se stádo z pěti kusů rozrostlo na osmnáct a díky dobrým podmínkám se zubří telata rodí na severu Čech mnohem častěji, než je obvyklý průměr. Návštěvník újezdu je přitom na rozdíl od jiných chovů nenajde za plotem - se zubrem se může setkat ve volné krajině.

Podívejte se: Zubři dupou Ralskem (zdroj: ČT24)

Největší populace zubrů dnes žije v Bělověžském národním parku na hranicích Polska a Běloruska. Právě odtamtud Vojenské lesy a statky mají čtveřici samic a k nim získaly i býka z polského Kampinoského národního parku. Stádo do volné přírody vypustili před dvěma roky a podle vlastních slov nečekali, že bude v Česku tak dobře prospívat. „V letošním roce máme pět nových telat,“ informuje Jaroslav Zikmund ze společnosti Vojenské lesy a statky. „Obvykle se uvádí, že se v průměru rodí dvě telata za tři roky, nám krávy rodí každý rok.“

Zubři zamíří i do újezdů na Karlovarsku a Olomoucku

Za růstem zubřího stáda stojí především dobré podmínky, které zvěř v někdejším vojenském újezdu má. Obora Židlov o ploše čtyř tisíc hektarů patří mezi největší evropské plochy, kde se mohou zubři pohybovat, díky tomu má největší přežvýkavec Evropy také dostatek potravy a celé léto ho vůbec není potřeba přikrmovat. Ke krmení tak lesníci přistoupili až nyní před zimou, což návštěvníkům volně přístupné obory také umožňuje zubra spatřit; zvíře je totiž obvykle velice plaché a před člověkem utíká. Lesníci ale nedoporučují přibližovat se k němu na méně než sto metrů.

Zubři jsou největší volně žijící přežvýkavci v Evropě, takřka tři metry dlouhé zvíře váží až tunu a na výšku může mít v kohoutku skoro dva metry. Ve volné přírodě byli vyhubeni asi před sto lety kvůli rozsáhlému kácení lesů. Před vyhynutím zubry evropské zachránil umělý odchov v zoologických zahradách a dalších podobných zařízeních. Jedním z míst, kde kdysi žili, je i okolí Ralska; v budoucnu by se měli vrátit také do vojenských prostor Hradiště v Doupovských horách (Karlovarsko) a Libavá (Olomoucko).

Zubr
Zdroj: ČT24/ČTK/Genserek Eduard