Ve Zlínském kraji se žloutenkou nakazilo deset lidí

Hygienici ve Zlínském kraji letos evidují zatím deset případů akutní žloutenky typu A, jeden případ přibyl v tomto týdnu. Ve čtyřech případech je zcela jisté, že souvisí s epidemií v Jihomoravském kraji, řekla ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová.

„Je tam jistá návaznost, buď nějací známí, kamarádi, cestování do Brna,“ uvedla Tkadlecová, podle které jsou mezi nemocnými převážně mladí dospělí. U většiny případů začalo podle jejích slov onemocnění tím, že se lidé necítili dobře, měli zvýšenou teplotu, trpěli nechutenstvím, většinou po týdnu zežloutli.

V posledních dvou letech byly v kraji jen tři případy žloutenky ročně. „Takže tam mírný nárůst je, ale stále jsou to malá čísla ve srovnání s ostatními kraji,“ řekla Tkadlecová. Virus se vylučuje stolicí a dostává se do těla ústy, především konzumací potravin nemytýma rukama. Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každém použití toalety a před každým jídlem.

V Brně už je nakažených 258

V sousedním Jihomoravském kraji počet nakažených žloutenkou typu A stále narůstá, od začátku roku je jich k dnešku 258. Oproti minulému týdnu je to nárůst o 23 případů. Nejvíce zasažené je Brno, kde jsou zhruba tři čtvrtiny nemocných. Magistrát naočkoval své sociální pracovníky a část strážníků, chystá se k tomu i záchranná služba.