Do opakovaných voleb na Mostecku půjde i ANO a TOP 09, Dernerová změnila stranu

Opakovaných senátních voleb na Mostecku se zúčastní devět kandidátů, tedy o dva více než v řádných volbách v říjnu. Kandidáty nově postaví hnutí ANO, TOP 09 a Strana zdravého rozumu, do voleb už naopak nepůjde DSSS. Stávající senátorka Alena Dernerová bude mandát obhajovat pod hlavičkou neparlamentní strany Spojení demokraté – nezávislí kandidáti.

  • Alena Dernerová získala v prvním kole říjnových senátních voleb (které soud později zrušil) 36,7 % hlasů. 
  • Do druhého kola s ní postoupil kandidát ČSSD Jiří Šlégr s 16,4 %. 
  • V něm Dernerová s převahou zvítězila, když získala 70,8 % hlasů.

O opakování voleb rozhodl Nejvyšší správní soud poté, co vyhověl třem stížnostem a říjnové volby označil za neplatné. Část Severočechů.cz nepovažovala Dernerovou za řádnou kandidátku hnutí. Mostecký magistrát podle soudu chyboval, když nezohlednil odvolání kandidatury Dernerové, o které těsně před volbami jménem hnutí požádala jeho místopředsedkyně a volební zmocněnkyně Hana Jeníčková. 

Na spojení Dernerové s jednou z menších stran upozornil Seznam.cz. Senátorka, která v říjnu kandidovala pod hlavičkou hnutí Severočeši.cz, řekla, že nechtěla riskovat další napadení voleb. „Nešlo to. Nejraději bych kandidovala za Severočechy, ale bohužel nemohu jít do rizika. Tlaky na mě byly velké a i proto jsem si vybrala neparlamentní stranu,“ řekla Dernerová. Senátorka doplnila, že o ni stály i další strany, parlamentní i neparlamentní.

  • Jiří Biolek (za STAN) – primář dětského oddělení nemocnice s poliklinikou v Mostě, zastupitel Litvínova
  • Alena Dernerová (SD-NK) – lékařka, zastupitelka Mostu a Ústeckého kraje, od roku 2010 senátorka
  • Libuše Hrdinová (ODS) – ředitelka základní školy J. Arbesa v Mostě
  • Josef Nétek (KSČM) – správce budov
  • Jiří Maria Sieber (Řád národa) – herec, majitel realitní kanceláře
  • Jiří Šlégr (za ČSSD) – bývalý hokejista, v letech 2010–2013 poslanec
  • Zbyněk Vodák (TOP 09) – stavební inženýr
  • Roman Ziegler (ANO) – radní Litvínova, ředitel 8. ZŠ v Mostě
  • Kandidáta postaví také Strana zdravého rozumu, jeho jméno zatím není známé.

Prezident Miloš Zeman vyhlásil termín opakovaných voleb na pátek 27. a sobotu 28. ledna 2017. Nově se v nich objeví zástupci ANO, TOP 09 a Strany zdravého rozumu, ani jedna ze stran své kandidáty v říjnu nepostavila. ANO nominovalo ředitele základní školy Romana Zieglera. TOP 09 oznámila, že se za ni voleb zúčastní stavbař Zbyněk Vodák.

Podle Vodáka nedokázal nikdo z kandidátů oslovit lidi, kteří v kraji nechtějí přežívat, ale žít. „Proto chci jít do těchto voleb, a proto to také pro mě těmito volbami neskončí,“ řekl Vodák. Jméno kandidáta Strany zdravého rozumu zatím není známé, mostecký magistrát může jména kandidátů poskytnout až po dokončení registrace.

Komunisté znovu vyšlou do boje Josefa Néteka, ODS Libuši Hrdinovou, ČSSD Jiřího Šlégra, Starostové a nezávislí Jiřího Bioleka a hnutí Řád národa Jiřího Maria Siebera.

Zaremba už do voleb znovu nepůjde

Naopak voleb se nezúčastní DSSS, za kterou v říjnu kandidoval olympionik Ota Zaremba. Strana přitom podle krajského předsedy Jindřicha Svobody zvažovala, že by místo Zaremby postavila svého předsedu Tomáše Vandase. Ten v říjnu neúspěšně kandidoval na Ústecku.

Nakonec ale od tohoto plánu ustoupila. „Ukázalo se, že lidé asi ještě nechtějí změnu, že na ni nejsou připraveni. Proto jsme se rozhodli neplýtvat zdroji a silami a do opakovaných voleb kandidáta nepostavíme,“ řekl Svoboda.

Volit se bude v obcích Bečov, Bělušice, Braňany, Brandov, Český Jiřetín, Havraň, Hora Svaté Kateřiny, Horní Jiřetín, Klíny, Korozluky, Lišnice, Litvínov, Lom, Louka u Litvínova, Lužice, Malé Březno, Mariánské Radčice, Meziboří, Most, Nová Ves v Horách, Obrnice, Patokryje, Polerady, Skršín, Volevčice a Želenice.

Sídliště v Mostě, v pozadí elektrárna Počerady
Zdroj: Gérard Gratadour/ČTK