Šachoví velmistři Karpov a Smejkal vyzvali v Lidicích dětskou elitu

Lidice – Šachový velmistr Anatolij Karpov a domácí legenda Jan Smejkal si v Lidicích zahráli s českou dětskou elitou. Tak zvanou Simultánku organizoval Památník Lidice už podruhé, letos navíc u příležitosti 70 let od vypálení vesnice. Karpov má nad akcí trvalou záštitu.

Proti Anatoliji Karpovovi, který světovému šachu vládl 16 let, a velmistru z Česka Janu Smejkalovi se na akci postavila dvacítka dětských talentů. „Je to takový svátek pro šachisty, ale i pro širokou veřejnost,“ chválil akci Smejkal. „Světový šachový mistr k nám nejezdí každý den,“ dodal.

Smejkal a Karpov proti sobě poprvé hráli před 45 lety, teď byli jeden tým. Strategii ale nekonzultovali. „Když hrajeme spolu a jednou táhne jeden, potom hned druhý, je to složitější. Já musím odhadovat jeho další kroky a on zase moje,“ vysvětlil ruský šachový velmistr.

Reportáž Radky Zítkové (zdroj: ČT24)

Na Simultánku přijel Anatolij Karpov do Lidic už podruhé a s dětmi si zahraje i příští rok. Třeba s těmi, které se trikům budou učit na jeho nové šachové škole v Buštěhradu. 

Tradiční šachmat tu nezazněl ani jednou. Hráči si na konci partie jen tiše potřásli rukou. Z třiadvaceti partií jich silná dvojka vyhrála 22, jednou remizovala. Karpov i Smejkal doufají, že alespoň jedno z těchto dětí proti šachovému mistru ještě někdy usedne. A to na regulérním turnaji.

Děti s Karpovem a Smejkalem
Zdroj: ČT24