Plzeň i kraj chystají novinky v dopravě. Cestování bude pohodlnější a pro někoho i levnější

UvR: Cestování v plzeňském kraji i metropoli bude příjemnější (zdroj: ČT24)

Pohodlnější ovládání Plzeňské karty, seznam ztracených věcí ve vozech městské hromadné dopravy a vylepšená on-line aplikace. To jsou novinky městského dopravního podniku v Plzni. Pozadu ale nezůstává ani Plzeňský kraj, který pro vybrané skupiny lidí připravuje poloviční ceny.

Přívětivější a pohodlnější je také e-shop Plzeňské karty. Kvůli nahrání nového tarifu už nemusí cestující na pobočku. Nově mohou lidé své transakce z e-shopu potvrdit přímo ve vozech městské hromadné dopravy.

Do konce roku plánují Plzeňské městské dopravní podniky vylepšit také on-line aplikace. „To znamená on-line odjezdy z různých zastávek, spojení, aktuality z dopravy i mimo dopravu,“ vyjmenovala chystaná vylepšení mluvčí Kateřina Fránová.

Na web se přesunul také seznam věcí, které cestující zapomněli ve vozech nebo na zastávkách. Nejčastěji to jsou mobilní telefony, peněženky nebo batohy. Pokud je majitelé chtějí získat zpět, musí sepsat předávací protokol a pracovníkům dopravního podniku prokázat, že věc patří právě jim.

„Nějakým detailním popisem věci. My jim pak oproti občanskému průkazu věc předáme. V případě mobilních telefonů je to například zadáním kódu PIN,“ dodal vedoucí odboru příjmu z dopravy Jan Schejbal.

Poloviční jízdné pro seniory, veterány nebo studenty

S novinkami v dopravě přišel také Plzeňský kraj, ty jsou ale vázané na používání Plzeňské karty. Nově budou moci cestovat za poloviční ceny senioři, studenti, rodiče na mateřské dovolené nebo váleční veteráni.

„Slevy se týkají veřejné linkové a drážní dopravy objednané Plzeňským krajem a nyní platí pouze na předplatné. Od nového roku budou platit jak na předplatné, tak na jednotlivé jízdné,“ uvedla mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová. 

Nově také sleva nebude platit jen na trasu ze školy a zpět, ale po celém kraji a také o prázdninách. „Cílem Plzeňského kraje je zatraktivnit veřejnou dopravu a získat do autobusů a vlaků více cestujících,“ dodala Marešová.

Pokud novinky nepřilákají nové cestující, vyjde kraj zavedení slev ročně na 40 milionů korun.