Tendr na krajem dotované letecké linky do Ostravy ztroskotal. Nikdo se nepřihlásil

Mošnovskému letišti přibyli cestující (zdroj: ČT24)

Ani do opakovaného výběrového řízení se nepřihlásil nikdo, kdo by měl zájem provozovat letecké linky z Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově do Amsterdamu a Helsinek. Zadávací řízení tak bude zrušeno, sdělila mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Miroslava Chlebounová. Podle zjištění České televize si ani tak ale mošnovský airport na nedostatek zájmu nemůže stěžovat.

„Od začátku roku do konce září využilo služeb letiště přes 280 tisíc lidí. To je o 30 procent více než ve stejném období loni,“ zjistila redaktorka ČT Tereza Krumpholzová.

Mošnovské letiště patří kraji, který výběrové řízení vyhlašoval opakovaně, naposledy byla lhůta pro podání nabídek prodloužena do konce října. Provoz linek měl platit kraj

Důvodem, proč se dosud nepodařilo zprovoznit linku do Amsterdamu, může být například to, že jde o dopravně velmi vytížené letiště a pro letecké společnosti může být obtížné získat povolení k příletu a odletu.

Vedení letiště však plánuje přidat v co nejbližší době nové destinace. „Vypadá to, že se tak stane už v příštím roce. Podrobnosti ale jeho zástupci sdělit nechtějí,“ dodala Tereza Krumpholzová, podle níž letiště jedná například se společností Ryanair. Ta aktuálně z Mošnova provozuje dvě pravidelné linky – do Milána a Londýna.

Do tendru se nikdo nepřihlásil. O zadávací dokumentaci a podrobnější informace projevilo zájem sedm subjektů, nabídku však nikdo nepředložil.
Miroslava Chlebounová
mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje

Kraj nyní podle Chlebounové zanalyzuje další možnosti, jak by mohl postupovat, aby to vedlo k uzavření smluv s dopravci. Prozkoumá i možnosti, zda by letiště mohl pronajmout. Zájem o dlouhodobý pronájem projevil holding Czechoslovak Group podnikatele Jaroslava Strnada. Na letišti bude ale v příštích letech nutné rekonstruovat přistávací dráhu.

Czechoslovak Group je holding zastřešující průmyslové podniky zejména v Česku a na Slovensku. Holding buď přímo nebo prostřednictvím svého stoprocentního majitele Jaroslava Strnada drží většinové podíly v automobilce Tatra, výrobci hodinek Prim společnosti Elton hodinářská, podniku na vývoj a výrobu speciálních vozidel Excalibur Army nebo producentovi brzdových systémů pro kolejová vozidla DAKO-CZ.

Z Mošnova létají pravidelné linky do Prahy, Londýna, Bergama a Dubaje a sezonní charterové lety do turistických oblastí, hlavně do Řecka, Bulharska a Egypta. 

Loni letiště přepravilo 258 223 cestujících, což bylo o 16,4 procenta méně než v roce 2015. Ubylo mu tak cestujících na pravidelných i charterových linkách a kleslo rovněž množství přepraveného nákladu.