Studenti vyrazili na dobrodružné prázdniny. Starou škodovkou do Asie

Ostrava - Dva studenti ze severní Moravy vyrazili na dobrodružnou cestu do střední Asie. Ve staré Felicii chtějí urazit za necelé dva měsíce asi 16 tisíc kilometrů a navštívit 12 zemí východní Evropy a střední Asie. Čeká je sníh, poušť i jedna z nejvýše položených mezinárodních silnic světa Pamir Higway.

Studenti vyrazili na dobrodružné prázdniny do Asie (zdroj: ČT24)

Stefan Stefanov z Kopřivnice studuje práva na Univerzitě Karlově, jeho kamarád z Ostravy Richard Nemeth metalurgii na ostravské báňské univerzitě. Spojuje je zájem o cestování, sport a fotografování. Loni spolu projeli v terénním autě Balkán. Letos se rozhodli pro delší a obtížnější cestu. Koupili za pár tisíc starou rezavou škodovku, opravili ji a ozdobili. Tento typ auta zvolili mimo jiné kvůli tomu, že se dá snadno opravovat. Stejně ale počítají i s variantou, že cestu nevydrží. „Toho, že se něco rozbije tak, že to nepůjde opravit, se bojíme. Proto máme krizový plán. Když se to stane, sundáme značky a auto zapálíme. Domů se vrátíme vlakem,“ říká Stefan Stefanov.

Přípravy začaly měsíce dopředu, kromě dopravního prostředku si museli zajistit potřebná víza a očkování. A museli se také připravit na různé obtíže. Například kvůli cestě přes Uzbekistán vezou desítky litrů benzinu. „Zjistili jsme, že v Uzbekistánu nejsou benzinky ani benzin, tak vezeme kanystry, abychom mohli nádrž naplnit z vlastních zásob,“ říká Stefanov.

Z Česka pojedou přes Polsko, Ukrajinu, Rusko, Gruzii, Arménii, Írán, navštíví Turkmenistán, Uzbekistán, Tádžikistán, Kyrgyzstán, Kazachstán, přes Lotyško, Litvu a Polsko se zase vrátí domů. „Jedeme do zemí, kde se mluví víceméně rusky. Ani jeden z nás ten jazyk neumí, tak jsme si vytiskli azbuku a budeme se učit cestou,“ říká Richard Nemeth. O tom, jak se jim na cestách bude dařit, plánují pravidelně referovat na sociálních sítích. Chtějí také natáčet na kameru a ze záběrů postříhat krátký film.