Kriminalita v Ostravě výrazně poklesla. Je tam více policistů a jsou pohotovější

Ostrava - Kriminalita v Ostravě výrazně poklesla. Policisté oznámili, že v prvním pololetí letošního roku řešili nejméně násilných trestných činů za posledních dvacet let. Připisují to rozšíření sboru, větší akčnosti hlídek i investicím do kamer, které monitorují nejrušnější ulice. Problémem je ale například rostoucí násilí v hromadných dopravních prostředcích.

Policejní statistika uvádí 7847 trestných činů v Ostravě za první polovinu roku 2014. Je to o 1300 méně než loni. Velmi výrazně ubylo případů krádeží či vloupání, poklesla i nejzávažnější kriminalita - násilná. „U násilné kriminality jsme se dostali na číslo, které je nejnižší od roku 1990,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Podle vedení ostravské policie je za pozitivním vývojem mimo jiné více policistů. Od roku 2012 jich v Ostravě přibylo 139 - celkový stav je 1109. „Více policistů v hlídkové službě ulevilo zatíženým obvodním oddělením. Navíc máme nepřetržitě v ulicích pět dvoučlenných autohlídek. Jedná se o policisty, kteří jsou vycvičeni a vybaveni na rychlý zásah. Od října by jich mělo být sedm,“ řekl ředitel ostravské policie René Dočekal. Díky těmto hlídkám se podařilo zkrátit průměrné dojezdové časy na místa hlášených incidentů z několika desítek minut na pět. Policistům se díky tomu častěji daří chytit zločince téměř při činu. Pozitivní je také úbytek vykradených automobilů. Oproti minulému roku o 620 případů.

Řidiči autobusů a tramvají nafasují pepřové spreje

Naopak negativním trendem je například rostoucí násilí v autobusech, tramvajích či trolejbusech. Vedení Dopravního podniku Ostrava aktuálně zavádí zcela nové opatření. „Na odpolední a noční směny dostanou řidiči pepřové spreje, které budou moci použít na obranu před agresivním cestujícím,“ sdělil mluvčí dopravce Miroslav Albrecht. Řidiči teď procházejí školením, jak a v jakých situacích sprej použít. Takto vyzbrojeni by měli začít jezdit od podzimu.

Pokles kriminality oznámilo například také vedení policie v Mostu v severních Čechách. Policisté tam řešili výrazně méně majetkové kriminality, stoupl ale počet násilných trestných činů. Vedení Policie České republiky zatím vývoj kriminality za první polovinu roku neanalyzovalo. Podle statistik zveřejněných na internetu se ale počet všech zjištěných trestných činů snížil o téměř 14 tisíc případů.