V areálu Severochemy v Liberci hořelo, škody půjou do milionů

iReportér Jakub Kopecký: Požár v Liberci (zdroj: ČT24)

Část areálu podniku Severochema v Liberci se v pondělí odpoledne ocitla v plamenech. Hasiči vyhlásili vysoký, třetí stupeň poplachu, po 14. hodině ale dostali požár pod kontrolu a dohasit se jim ho podařilo večer kolem osmé. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin, kde byly kanystry a plechovky s ředidly a benzínem. Odhadované škody se pohybují v řádech milionů.

Z areálu odvezla záchranná služba jednoho lehce popáleného člověka, který se nadýchal zplodin. Nepohřešuje se žádný zaměstnanec podniku, všichni stihli areál firmy opustit ještě před příjezdem hasičů. Z továrny a okolí evakuovala policie zhruba 50 lidí, uzavřeny byly také tři ulice poblíž.

Lidé v blízkosti areálu by neměli kvůli dýmu otevírat okna a větrat, doporučili hasiči obyvatelům. Podle primátora Liberce Tibora Batthyányho (nestr. za ANO) se ale situace už bude jedině lepšit. Aktuální informace podle něj naleznou lidé na webu města, kde se po 15. hodině objevilo oznámení, že výpary ze Severochemy nejsou nebezpečné a lidé mohou vycházet bez obav ven.

„Měřením nebyly ve vzduchu zjištěny žádné jedy,“ zdůraznila mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Na místě byla podle ní speciální chemická laboratoř hasičů ze středních Čech.

iReportér Jakub Šesták: Požár společnosti Severochema ze střechy liberecké iQLANDIE (zdroj: ČT24)

Požár zasáhl sklad hořlavin a také část výroby. Zatím není jasné, proč k požáru došlo. Prověřovat okolnosti vzniku požáru bude policie, která navíc bude hlídat areál i v noci.  

„Naštěstí se nikomu nic vážného nestalo, zasažena je technologie, sklad hotových výrobků snad zasažen nebyl,“ řekl místopředseda představenstva Roman Oberer. „Zatím ani nevíme, jestli nebyla požárem narušena statika budov, moudřejší budeme v úterý,“ dodal s tím, že škody dosáhnou milionů korun.

Na místě zasahovalo přes sto hasičů

Hasiči se o požáru dozvěděli ve 12:23, na místě zasahovalo 26 jednotek, tedy okolo 120 profesionálů, s 34 kusy požární techniky. „Na některých místech je stále plamenné hoření, i tak se dá ale říci, že máme požár pod kontrolou. Nicméně nemůžeme vyloučit nějaké nenadálé komplikace. Pro lepší účinek používáme pěnidlo,“ řekla odpoledne mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Po 16. hodině se už dohašovala jen malá ohniska.

Oheň se nerozšířil do dalších částí podniku. Z továrny šlehaly plameny a stoupal hustý tmavý kouř, který ale postupně slábl.

Z místa požáru se ozvalo také několik detonací. „Šlo o sudy s hořlavými kapalinami,“ řekla Štrauchová. V areálu jsou podle ní i velké nádrže s hořlavými kapalinami, ty ale požár naštěstí nezasáhl. „Podařilo se nám je ochránit,“ dodala mluvčí hasičů.

„Ve 20:00 byla ohlášena likvidace požáru, hasiči ještě jednou naposledy prošli s termokamerou všechna místa, kde hořelo, zkontrolovali to, vše už je studené,“ doplnila mluvčí hasičů. Místo bylo podle ní předáno policii a hasiči postupně sbalili hadice a veškerý materiál a odjeli.

Dopravní podnik odvážel autobusy do bezpečí

Požár zaměstnal také řidiče dopravního podniku, který má v sousedství areálu garáže. „My jsme museli ve velice krátké době převozit 29 našich autobusů a pět autobusů smluvních dopravců ze sousedních garáží do bezpečí. Brali se lidé z kanceláří, každý, kdo má řidičské oprávnění D,“ řekla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Oba areály mají společný plot a hrozilo, že by se oheň mohl rozšířit i na zaparkované autobusy z nichž řada má nádrže na stlačený zemní plyn (CNG). 

Primátor Liberce Batthyány: Požár je pod kontrolou (zdroj: ČT24)

Liberecké družstvo pro chemickou výrobu Severochema bylo založeno v roce 1953. Nosným programem je chemická výroba, do níž spadají podpalovače, ředidla a technické kapaliny a čisticí prostředky. Podnik vyrábí i škroby a kosmetiku se solí z Mrtvého moře.

Nejznámějším produktem je pevný podpalovač PE-PO, který zná v Česku téměř každý a Severochema ho vyrábí od roku 1964.

Podle výroční zprávy firma předloni hospodařila s rekordními tržbami 332 milionů korun. Zisk vzrostl na 15,8 milionu korun z předchozích pěti milionů korun. Export do zahraničí překonal 75 milionů korun, firma vyváží zejména do Maďarska a na Slovensko.