Zkrátit noční klid bude těžší. Zvláště při neplánovaných akcích

Zkrácení nočního klidu jen s vyhláškou (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra zpřísňuje podmínky pro noční klid – obce už nebudou mít takové pravomoci. Dobu nočního klidu budou moci zkrátit jen na akce, které budou ve vyhlášce schválené zastupitelstvem. Mnozí starostové si teď nedokážou představit, jak to bude s akcemi, které dopředu nešlo naplánovat. Například oslavy sportovního vítězství.

Při Open Air festivalu v Hradci Králové se lidé v centru města často baví i po 22. hodině. Tedy v době nočního klidu.

Festival má ale štěstí v tom, že lidé si na ruch s ním spojený zvykli. Stížnosti tedy nebývají, žádná městská vyhláška ani výjimka nejsou potřeba. Pokud by si však lidé stěžovat začali, město může noční klid zkrátit vyhláškou a ruch pro každoroční festival legalizovat. Tato možnost se s novým předpisem nezmění. Problém ovšem bude u akcí naplánovaných narychlo. Nebudou-li ve vyhlášce, obec noční klid zkrátit nemůže.

Vnímám to jako postupné ukrajování těch malých pravomocí, které obecní zastupitelstva mají.
Miroslav Uchytil
starosta Chlumce nad Cidlinou za KDU-ČSL

Starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr (nestr.) říká, že mu ty zákony připadají zcela zbytečné. „Někdy na ně už zajdeme – na to množství zákonů,“ dodává. 

Ministerstvo vnitra změny obhajuje tím, že rozhodnutí o zkrácení nočního klidu bylo třeba vydávat ve správním řízení, s čímž měly obce potíže. Nové podmínky pro zkrácení nočního klidu začnou platit od října.

Starosta Miletína Miloslav Nosek (nestr.) nyní nabízí svérázné řešení: Problém vyřešíme tak, že do vyhlášky obsadíme každý den v roce, že bude nějaká oslava.

Starostové zatím tápou

Problém s nepředvídatelnými termíny akcí, kdy obvody na poslední chvíli udělují výjimku kvůli rušení nočního klidu, by mohla mít i Plzeň. Může jít například o oslavy titulu sportovních klubů nebo například historický víkend. Obě akce dostávaly od centrálního městského obvodu výjimku kvůli rušení nočního klidu. A to vždy na poslední chvíli. Od prvního října to ale bude problém. Starostové už k tomu nebudou mít oprávnění.

Starosta centrálního obvodu Radislav Neubauer (ČSSD) čeká, že se vyskytnou problémy, ale zatím neví, jak bude postupovat. 

Dotazovaní sportovní fanoušci s novelou zákona potíž nemají. Domnívají se, že když bude co slavit, tak slavit budou. Bez ohledu na starosty a jejich nařízení.  

Říjnová změna ale počítá také s tím, že si starostové v obecní vyhlášce budou moci stanovit konkrétní místa, kde bude výjimka nočního klidu dlouhodobě povolená. A to má v Plzni své příznivce, zejména kvůli chystanému protikuřáckému zákonu. Starostové uvádějí, že budou potřebovat nějaký nástroj, jak zajistit noční klid na sídlištích, až se štamgasti v noci vyrojí ven.