Evropský program Severovýchod proplatil téměř 19 miliard korun. Uspěl každý druhý žadatel

Evropský Regionální operační program Severovýchod (ROP) proplatil všech 18,6 miliardy korun, které měl z EU a z českého státního rozpočtu v uplynulém programovacím období k dispozici. Rozhodující část 17,4 miliardy korun z proplacených peněz tvořily peníze poslanéz Bruselu. Nejvíce peněz šlo na rozvoj měst a obcí, a to přes 6,4 miliardy korun.

Důvodem vyčerpání přidělených peněz ze 100 procent bylo podle hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France (ČSSD) to, že kraje postavily dopředu řadu staveb bez toho, že by měly jistotu, že dotaci dostanou. Například jeho kraj takto předfinancoval za 100 milionů opravy silnic. Projekty pak dostávaly podporu později z peněz, které v programu zbývaly.

Podporu z ROP Severovýchod v rámci programovacího období let 2007 až 2013 získalo v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji 751 projektů. S žádostí o peníze uspěl zhruba každý druhý, protože celkem žadatelé ve všech třech krajích předložili 1422 projektů s celkovým požadavkem na více než 40 miliard korun.

ROP Severovýchod byl významným zdrojem financí pro rozvoj jednotlivých krajů. Díky dotacím se například zastavila degradace silnic druhé a třetí třídy.
Lubomír Franc
hejtman Královéhradeckého kraje (ČSSD)

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) upozornil, že s koncem programu ROP Severovýchod pro kraje končí významný zdroj financování oprav silnic. „Náhrady sháníme velmi těžko. V tuto chvíli neděláme nic jiného, než žebráme u ministerstev financí a dopravy o nějaké drobné částky na rekonstrukce silnic. To není systémový přístup,“ řekl.

ROP Severovýchod nabízel dotace ve čtyřech oblastech. Těmi byly rozvoj dopravní infrastruktury, rozvoj obcí a měst, podpora cestovního ruchu a podpora podnikatelů.

Evropskými penězi podpořené projekty v regionu Severovýchod pomohly vytvořit 676 pracovních míst. Přibylo rekonstruovaných nebo nových 2088 rekreačních lůžek a opraveno bylo přes 380 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Peníze z EU také pomohly opravit 56 památkových objektů.

S programem ROP Severovýchod je spojeno policejní vyšetřování projektu rekonstrukce kostela Máří Magdalény za 65 milionů korun, kde obvinění z přijetí stotisícového úplatku a ze zneužití pravomoci čelí i liberecký hejtman a bývalý předseda ROP Severovýchod Martin Půta (STAN). Ve středu Půta opět jakoukoli vinu odmítl.

Vyšetřování probíhá od listopadu 2014 a policie vyšetřuje a podle informací policie chce vyšetřovat další měsíce… Za celou dobu vyšetřování jsem byl na výslechu jednou.
Martin Půta
liberecký hejtman (STAN), bývalý předseda ROP Severovýchod

Všechny projekty a stavby musely být hotové do konce loňského roku. V nadcházejících letech bude úřad regionální rady například kontrolovat využití dotací a plnění podmínek udržitelnosti projektů. Oficiální uzavření programu se předpokládá v letech 2020 až 2022.

V současném programovacím období 2014 až 2020 regionální operační programy nahrazuje Integrovaný regionální operační program (IROP).