Brno se stalo vlastníkem bazénu za Lužánkami

Brno - Zastupitelé dnes schválili koupi plaveckého stadionu za Lužánkami. Konkurznímu správci, který bazén převzal po zkrachovalém podnikateli Zdeňku Valcovi, zaplatí za zdevastované sportoviště 19 milionů korun. Město areál oficiálně převezme od 1. února a správci doplatí provozní ztrátu za leden.

Jediný padesátimetrový bazén v regionu bude spravovat městská firma Starez, která už provozuje halu Rondo nebo koupaliště Riviéra.  Největší bazén v Brně a širokém okolí je v dezolátním stavu. Přivedl ho do něj  podnikatel Zdeněk Valc, do sportoviště neinvestoval a jeho podnikání s bazénem skončilo milionovými dluhy.

Citace znaleckého posudku

Na základě komplexní prohlídky bylo zjištěno, že stav objektu odpovídá jeho stáří a způsobu provozování. Je zřejmé, že byla zanedbána údržba budovy a nebyly prováděny zásadní rekonstrukce či modernizace.

Náměstek primátora Daniel Rychnovský ke koupi bazénu (zdroj: ČT24)

Začátkem října poslal soud firmu Zdeňka Valce do insolvence, vlády na plaveckým stadionem se proto ujal konkurzní správce. Jeho první kroky vedly na brněnský magistrát, jedině město bylo totiž podle něj schopné ztrátový provoz sportoviště zachránit.

„Město Brno bude muset v letošním roce vynaložit částku do pěti milionů, aby se ten objekt dostal z nejhoršího ven,“ tvrdil na podzim náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). Podle znaleckého posudku spolknou opravy ještě dalších 10 milionů. Nejvíce peněz z toho oprava střechy.

Budoucnost sportu za Lužánkami?

Město má ale s bazénem a vůbec celým prostorem za Lužánkami daleko rozsáhlejší plány. „Pozemky v bezprostředním okolí plaveckého stadionu jsou ve vlastnictví města a nabízí se tedy oprášení té staré myšlenky, že by stadion byl součástí nějakého většího akvaparku,“ říká náměstek Pospíšil. Součástí takzvaného projektu Ponava je i nový fotbalový stadion a multifunkční hala. To vše jsou ale miliardové položky.