Automaty na mléko se rozjíždí na jihu Moravy ve velkém

Jižní Morava - Stejně jako ve zbytku republiky přibývá na jihu Moravy automatů na čerstvé mléko. Po Vyškovu a Rosicích se na spuštění dalších chystají Bučovice a Letovice. A samozřejmě Brno, kde by měl první automat začít fungovat u nákupního centra Olympie. Pak mají přijít na řadu městské části včetně centra Brna. Umístění „mlékomatu“ na hlavním nádraží, kterým projdou denně desetitisíce lidí, podporuje sám starosta. Jejich provozovatelé se chtějí dohodnout na jejich instalaci především na místech, kam chodí lidé nakupovat potraviny.

Automaty jsou výhodným řešením nejen pro farmáře, kteří si už léta stěžují na nízkou výkupní cenu a tady si ji budou moci určovat sami. „Pro mě je to nabídka zajímavá, protože výkupní ceny mléka byly poslední roky velmi nízké,“ zdůvodnil své rozhodnutí přispívat svým produktem do mlékomatů farmář z Křenovic Stanislav Drápal. Vlastní prodej je sice omezen předpisy a podle veterinární správy je možné prodat přímo jen část mléka. I tak je ale podle farmářů jednodušší a levnější dodávat do automatů, než kdyby si například pořizovali vlastní mlékárnu.

Výhody

Auotmat na mléko ve Vyškově (zdroj: ČT24)

Výhodný je mlékomat rozhodně pro spotřebitele, kteří se ve městech dostanou jednoduše ke kvalitnímu čerstvému produktu. „A nejen to, je to nakonec výhodné i pro ten obchodní řetězec, u kterého automat stojí, protože jim to přitáhne lidi,“ prohlásil Jaromír Budík, jednatel firmy, která je distributorem mléčných automatů a přišla s nápadem automatů pro Brno. Sám předpokládá, že se bude stejně jako v ostatních městech navážet mléko denně, bude maximálně 24 hodin staré, takže je zaručena absolutní čerstvost.

Skvělá chuť čerstvého mléka láká

Automaty na mléko podporuje i Agrární komora, která chce vytvořit seznam měst, kde by měli obyvatelé novou službu k dispozici. Dosud funguje automat na mléko ve Vyškově, kde si ho místní obyvatelé nemohou vynachválit. „Jsem velice ráda, že to tady je, moc mi chutná,“ uvedla jedna z vyškovských obyvatelek. „A já můžu říct, že vydrží až šest dní dobré,“ říká jiný Vyškovan příchozím do fronty před automatem. U zdejšího nákupního střediska se ho prodá 500 litrů denně. Litr za patnáct korun. Do vlastní i zakoupené lahve. Své spotřebitele si našel i v Rosících, které jsou prvním městem na jihu Moravy, kde se automat na čerstvé mléko zkoušel. Na řadu teď přichází Bučovice a Letovice.

Mléko do centra Brna

Zkrátka ale nezůstanou ani obyvatelé Brna. Už dnes je v plánu umístit mlékomat u nákupních středisek v městských částech Vinohrady, Lesná a Bystrc. Celkem by jich zatím mělo být v krajském městě šest. Jednání vede provozovatel mlékomatů také se starostou Brna-středu Liborem Šťástkou (ODS), který uvažuje o umístění automatů na vlakovém nádraží nedaleko centra Brna. „Musíme samozřejmě najít takovou lokalitu, abychom nezpůsobili dopravní omezení, a zároveň místo, kde nám mlékomat nezničí vandalové,“ dodal starosta.