Slušní lidé s žalobou vnitra neuspěli. Nezaplatili soudní poplatek

Hnutí Slušní lidé žalovalo ministerstvo vnitra kvůli zařazení na seznam extremistických organizací. Ani po opakované výzvě pro zaplacení soudního poplatku ovšem uskupení částku nezaplatilo. Městský soud v Praze proto řízení ukončil.

V žalobě se brněnské hnutí Slušní lidé domáhalo omluvy, protože nesouhlasilo se svým zařazením do zprávy o extremismu. Ministerstvo ho na seznam zařadilo za druhé čtvrtletí roku 2017. Ve zprávě se například objevily informace, že se hnutí vyprofilovalo jako odpůrce uskupení Žít Brno a „personální substrát“ skupiny tvoří mimo jiné „osoby s neonacistickou či chuligánskou minulostí.“

Zpráva také komentuje působení Slušných lidí na mediální scéně. Pozornost si skupina získala zakrytím růžového tanku v Brně nebo odporem k Pouti smíření. Vystavení artefaktu v rámci této piety za Němce zemřelé při poválečném odsunu, označili jako vlastizrádnou akci.

Hnutí reagovalo na zprávu v říjnu loňského roku žalobou, protože s tvrzením ministerstva nesouhlasilo. V lednu ale Městský soud v Praze řízení zastavil, protože hnutí nezaplatilo soudní poplatek nutný k podání žaloby. „Soud řízení zastavil, protože žalobce ani po výzvě nezaplatil soudní poplatek osm tisíc korun,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Politické hnutí vzniklo v roce 2016 jako reakce na současné vedení města Brna, které vede hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, Strana zelených a TOP 09. Předsedou hnutí Slušní lidé je Zdeněk Pernica, trojnásobný mistr ČR v kickboxu a vlastník bezpečnostní agentury.