Policie: při požáru ubytovny v Tečovicích nikdo nezemřel

Tečovice - Policisté a hasiči, kteří ohledávali místo pátečního požáru bývalé ubytovny v Tečovicích na Zlínsku, mohli dnes jednoznačně říci, že nikdo při požáru nezahynul. Místo běsnících živlů jim to dovolilo až po jednadvaceti hodinách trvajícím zásahu. Co bude s ohořelými troskami někdejší ubytovny. zatím není podle starosty obce jasné.

Bývalá ubytovna v Tečovicích vzplála ze zatím neznámých důvodů v pátek večer. Na místo přijelo několik hasičských jednotek. Práci jim ztěžoval nedostatek vody a silný vítr, který oheň rozháněl po celém objektu. Dvoupodlažní převážně dřevěná budova navíc stála na kopci a hasiči se nemohli dostat ke zdroji vody na hašení.

„Na místo jsme postupně vyslali osm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Celkem s jedenácti cisternami. Ani to nestačilo. Měli jsme obrovské problémy s dodávkou vody. Byli chvíle, kdy jsme byli zcela bezmocní a museli jsme na další vodu čekat. Vozili ji kyvadlově,“ vysvětlil mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček. Kvůli nesnesitelnému a nebezpečnému žáru a dešti jisker hnaných větrem museli hasiči pro jistotu kropit i okolní hospodářské budovy, aby na ně oheň nepřeskočil. Nakonec skončil celý zásah až v sobotu večer. Po jednadvaceti hodinách usilovné práce.

No comment - Požár v Tečovicích a jeho následky (zdroj: ČT24)

Bývalá ubytovna nebyla podle místních zcela opuštěná. Stávala se údajně útočištěm lidí bez domova a místem experimentů s návykovými látkami. „Víme o tom, že byl na místě zachycen hlídkou policie jeden člověk. Mluvil o svém kamarádovi, kterého jsme zatím nenašli. Uvidíme,“ prohlašoval těsně po zásahu Mitáček. Nakonec se na místě nikdo nenašel. Při hledání pomáhali i speciálně vycvičení psi. Hasiči i policisté tak mohli konstatovat, že nikdo v plamenech o život nepřišel.

Podle vyšetřovatelů vznikl požár něčí nedbalostí nebo jej založil úmyslně zatím neznámý žhář. Policie pokračuje ve vyslýchání desítek svědků. Předběžná škoda se odhaduje kolem dvou set tisíc korun. Starosta Tečovic Jaromír Doležal zatím neví, kdo ohořelé trosky odklidí: „Majitelů je víc. Některým patří objekt, některým pozemek, takže je to komplikovanější, než se zdá. O ubytovnu se nezajímali deset let. Snažím se je dohledat a kontaktovat. Trosky musí pryč, mohou být nebezpečné hlavně pro děti,“ dodal starosta.