Pád stromu ve Zlíně, při kterém zemřeli dva chlapci, soud odročil

Zlín - Loňský pád stromu v centru Zlína, při kterém zemřeli dva chlapci, dnes projendal Okresní soud ve Zlíně. Státní zástupce obžaloval tři úředníky, Iva Divokého a Stanislava Pospíšilíka z odboru městské zeleně a bývalého pracovníka radnice Přemysla Vyorala. Všem třem hrozí za obecné ohrožení až deset let vězení.

Všichni tři obžalovaní podle státního zástupce Jiřího Kroba jsou vinni. „Vzhledem ke svému vzdělání a zkušenostem měli strom nechat dávno zlikvidovat,“ uvedl Krob. Opřel se přitom o znalecké posudky, které si nechala vypracovat policie a podle kterých strom ohrožoval své okolí již dvacet let, přičemž deset let extrémně.

Obžalovaní se hájí, strom nás zmátl, byl zelený

Loňské neštěstí ve Zlíně (zdroj: ČT24)

S obžalobou zásadně nesouhlasil šéf odboru městské zeleně Ivo Divoký. „Tak, jak je žaloba postavena, s ní v žádném případě nesouhlasím a budu se bránit. Prováděli jsme pravidelné vizuální kontroly stavu všech stromů a právě zmíněný strom vypadal zdravě. Nevěděli jsme, že měl uhnilé kořeny v podzemí. Vydržel i několik vichřic, takže pro nás byl v pořádku,“ hájil se Divoký.

Podobně vypovídal i jeho podřízený Stanislav Pospíšilík, který je přesvědčen, že je strom „zmátl“. !Vypadal zdravě, nemohli jsme tušit, že si čerpá živiny už jen z vedlejším kořínků," dodal Pospíšilík.

Jediný, který si podle svých slov nic nepamatoval, byl Pospíšilíkův předchůdce, který se o zlínskou zeleň staral dvacet let. „Už si nepamatuji, v jakém stavu který strom byl. Navíc jsem pouze plnil příkazy svého nadřízeného, neměl jsem žádné pravomoci. Nerozhodoval jsem ani o tom, který strom se prořeže,“ prohlašoval Přemysl Vyoral.

Příště budou vypovídat svědci tragédie

Dnešními výpověďmi obžalovaných soud skončil. Další jednání bude pátého května, kdy budou vypovídat znalci, kteří vypracovávali expertizy o stavu zeleně pro zlínský magistrát. Soudkyně také vyslechne přímé účastníky tragédie.

Strom vysoký asi 20 metrů se zřítil 22. ledna 2009 nedaleko zastávky MHD na několik lidí, dva dvanáctiletí chlapci utrpěli smrtelná zranění. Obžalovaní ve věku 44, 38 a 58 let údajně vzhledem ke svému vzdělání, znalostem a funkci mohli tragédii zabránit. Podle policie z odborných posudků a vyšetřování vyplynulo, že zaměstnanci magistrátu nepřijali včasná a dostatečná opatření, kterými měli tragickému pádu stromu předejít.