Jižní Moravě hrozí komáří invaze. Pomoci by mohly postřiky

Jižní Morava - Postřik proti komářím larvám bude v příštích dnech jedno z nejžádanějších zboží. Desítky obcí jižní Moravy plánují „zamořit“ prostory mezi domy a vodními plochami chemickou látkou. Ta by měla larvy komárů, kteří už teď obtěžují celé okolí, zahubit. „Zájem je veliký. Už se přihlásilo několik obcí. My je teď musíme objet a určit míru postižení,“ uvedl hygienik Oldřich Šebesta.

S práškováním začaly jako první Bořetice. „Práškujeme od rána. Doufáme, že nám ten postřik vystačí. Nemáme ho moc, ale snad bude stačit aspoň na nejvíce postižená místa,“ řekl starosta Bořetic Václav Surman. Zaměstnanci Státního zdravotního ústavu dnes byli v Rohatci, Veselí nad Moravou a dalších obcích na Hodonínsku. I ty mají o získání postřiku zájem.

„Vzhledem k tomu, že stále platí vyhlášený stav nebezpečí, postřiky proti komárům i samotné práce zaplatí Jihomoravský kraj,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Hejtman je dokonce ochoten stav nebezpečí kvůli hrozící komáří invazi prodloužit. „Pokud obce nestihnou zajistit postřiky do páteční půlnoci a Krajská hygienická služba mi to navrhne, jsem připraven stav nebezpečí prodloužit,“ řekl dnes České televizi.

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)