Nové koupaliště je v provozu, radnice má na kontě další trestní oznámení

Bučovice - Kvůli novému koupališti čelí radnice už třetímu trestnímu oznámení. Stojí za ním Jiří Hrubý, syn majitele pozemku, na kterém obec vybudovala vedlejší přístupovou cestu ke koupališti a pod ní inženýrské sítě včetně hlavního přívodu vody. Jiří Hrubý tvrdí, že město komunikaci a sítě postavilo na soukromém pozemku protiprávně. Aby podpořil svůj názor a protest, zablokoval svým autem vedlejší přístupovou cestu, kudy přijíždí zásobování. Včera odpoledne ho ale městská policie odtáhla. Podle Jiřího Hrubého mu tak z jeho vlastního pozemku auto ukradla.

Dnes ráno sice starostka oficiálně zahájila provoz nového koupaliště, kvůli němu ale bude muset zřejmě opakovaně docházet na policii, dokud se celá kauza nevyřeší. Návštěvníků, kteří se chtějí osvěžit na nově otevřeném koupališti, se zatím spor zřejmě nedotkne. Podle zákona totiž stavba silnice patří městu a přestože existují spory, jestli ji radnice postavila podle zákona nebo nikoli, majitel pozemku nemá právo ji blokovat. Starostka Bučovic, Šárka Šilerová (ODS), je navíc přesvědčená, že město jedná podle zákona od začátku.

„Ta situace vypadá pořád stejně - město má stále dohodu, v níž vlastník pozemku udělil souhlas s tím aby komunikace a veškeré sítě byly vybudovány. Komunikace byla následně řádně zkoulaudována,“ tvrdí Šilerová. Podle Hrubého se ale město v dohodě z roku 2007 zavázalo, že zastaví soukromé pozemky pouze v nezbytně nutném rozsahu. To ale podle Hrubého radnice nedodržela - pozemky zastavěla téměř celé a zbytek znehodnotila. Dohodu tak prý město porušilo ve všech bodech a je proto neplatná.

Nově otevřené koupaliště v Bučovicích provázejí spory (zdroj: ČT24)

Hrubý i starostka Šilerová, se vzájemně osočují, že nechtějí jednat. Veškeré pokusy o vyřešení sporu totiž skončily na podmínkách, které si pro vyřešení celé záležitosti Jiří Hrubý zadal. Mezi nimi je například zrušení kolaudace pro cestu i parkoviště nebo zrušení 6000 korunové pokuty, kterou dostal Hrubý za to, že parkoval na místě pro vozíčkáře, které je teď na jeho pozemku. Do správního řízení ale město nemůže zasahovat a kolaudační rozhodnutí v žádném případě nechce napadat. Řešení sporu je tak zřejmě v nedohlednu a rozhodne až soud.