Obyvatelé Prostějova si můžou objednat úředníky až do domu

Prostějov - Obyvatelům Prostějova stačí k vyřízení potřebných služeb na úřadu jen zvednout telefon. Takzvaný pojízdný úřad pak přijde k lidem až domů, kde s nimi požadovanou záležitost vyřídí. Servis využívají především senioři. Úředníci za měsí navštíví průměrně patnáct lidí.

Prostějov se zařadil mezi města, která svým občanům nabízejí jedinečnou službu - lidé už nemusejí s vyřizováním potřebných záležitostí na úřad. Úředníci totiž přijedou za lidmi domů.

Službu mohou využívat zejména lidé starší 80 let. „Dále také senioři v domově důchodců, v pečovatelské službě, občané upoutaní na lůžko nebo momentálně v natolik špatném stavu, že si na úřad nemohou zajít sami,“ vyjmenoval skupinu tajemník Městského úřadu Prostějova Lubomír Baláš.

Tajemník MÚ v Prostějově Lubomír Baláš o využívání služeb úředníků (zdroj: ČT24)

Každý měsíc pojízdný úřad využije v průměru 15 lidí. „Od března to bylo kolem šedesáti lidí a za červenec nám počet případů vzrostl o sedm,“ upřesnila vedoucí odboru občanských záležitostí Marie Javůrková. 

Lidé pojízdný úřad využívají zejména k vyřízení občanských průkazů a k ověřování podpisů a listin. Nabídka služeb je ale daleko obsáhlejší a nemohoucí lidé si přes pojízdný úřad mohou vyřídit i zplnomocnění blízké osoby. „Je dobře, že za mnou úřad mohl přijet. Nemáme auto a všechno vyřizovat pěšky je pro mě hrozné,“ řekl Karel Veselý, za kterým se úřednice z pojízdného úřadu stavily poprvé.

Služba je bezplatná a stačí si ji telefonicky objednat. „Nebo za námi může blízká osoba takového občana přijít s tím, co potřebuje vyřídit, a domluvíme se, kdy úřad věc vyřídí,“ dodala vedoucí odboru občanských záležitostí Javůrková.

V Prostějově se přitom snaží místním vycházet vstříc i jinými službami. Patří mezi ně například objednávací systém, aby lidé na úřadech nemuseli čekat. V příštím roce chce vedení města navíc zavést další službu. Díky ní budou přesně vědět, kdy úřad jejich záležitost vyřídil.