Hašek: Vládní škrt sebere regionu stamiliony

Brno - Jihomoravský kraj a Vysočina by mohly v příštím roce přijít až o 385 milionů korun, pokud vláda zruší svoji spoluúčast na financování rozvojových projektů Regionálního operačního fondu. Do roku 2013 by mohlo jít o propad půl miliardy. Spočítali to úředníci Regionální rady Jihovýchod, která má žádosti o evropské peníze na starosti.

O škrtu sedmiapůlprocentního státního příspěvku na tyto projekty rozhodla vláda minulý týden, hejtmani se s tím nechtějí smířit. Poslali už proto dopis premiéru Petru Nečasovi i ministru pro místní rozvoj Kamilovi Janovskému a vyzývají vládu k dalšímu jednání. Poprvé by se hejtmani měli s vládou sejít 25. srpna.

Evropská unie posílá na rozvojové projekty do regionů až 85 procent potřebných peněz, 7,5 % přispíval dosud stát a zbytek musí sehnat sám žadatel. Pokud stát přestane platit, neublíží to jen krajským rozpočtům, které by musely v mnoha případech propad dorovnávat.

Vyjádření hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Také žadatelé o dotaci, tedy obce, města a veřejné instituce, si budou muset sáhnout hlouběji do kapsy nebo si půjčovat. V nejhorším případě některé projekty půjdou úplně k ledu. Podle šéfa Asociace krajů a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) teď budou jednotlivé regionální rady, které čerpání dotací organizují, zvažovat zda nezastaví příjem dotací a vyhlášení další výzvy pro nové projekty, protože nemohou garantovat, kolik peněz žadatelé vlastně dostanou.