Případ falešného šeku na 900 tisíc eur je u soudu

Zlín - Krajský soud ve Zlíně začal projedávat kauzu muže, který chtěl připravit banku v přepočtu o desítky miliónů korun. V ruce přitom neměl pistoli, ale falešný šek na nezvykle vysokou sumu. Teď mu hrozí až desetileté vězení. Na lavici obžalovaných usedl pětatřicetiletý Slovák Martin Miklovič. Před dvěma lety měl přijít do pobočky Komerční banky v Uherském Hradišti a tam předložit falešný šek na 900 tisíc eur, to je v přepočtu téměř 22 miliónů korun.

Šek byl zfalšovaný. Když muž žádal jeho proplacení, prokazoval se cizím občanským průkazem. Předem si v bance ověřil, že obdobný typ šeku je v České republice proplatitelný a informoval ji o tom, že částka na něm bude vysoká. Bankovní poradkyni pak přesto uvedená suma zaskočila. Sepsala s podvodníkem příkaz k inkasu a šek poslala do pražské centrály. Cizinec byl nedočkavý. Několikrát do banky volal, zda už je věc vyřízená, jednou se přišel zeptat i osobně. Když mu po několika týdnech banka sdělila, že šek není pravý a nic se proplácet nebude, už se neukázal. Kriminalisté ho ale nakonec vypátrali.

„Byl jsem z toho v šoku, na kolaps! Nevěděl jsem, že šek není pravý,“ tvrdil dnes Martin Miklovič u soudu. Šek prý dostal od své krajanky žijící ve  Španělsku na to, aby jí pak s použitím takto získaných peněz pomohl rozjet podnikání v České republice. Žena to ale popírá.

Státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová o případu falešného šeku (zdroj: ČT24)

„Především zatím nebylo prokázáno, že ten šek sám o sobě je falešný, protože k tomu jaksi policie zatím neopatřila žádný důkaz a soud s ním taky nedisponuje. Je tady pouze trestní oznámení Komerční banky a to samo sobě důkazem není,“ namítl obhájce obžalovaného Miloslav Jančík.

Rozsudek dnes nepadl, předsedkyně senátu hlavní líčení odročila na 14. října. Obžalovaný byl už v minulosti pětkrát trestán, taky teď ho eskorta odvezla od soudu zpátky do vězení. „Vystupoval pod falešnou identitou a s padělaným občanským průkazem . Za to je tedy nyní ve výkonu trestu odnětí svobody a mimo jiné je proti němu vedeno i další trestní řízení pro trestnou činnost související s drogami,“ doplnila státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová.