Stavba parkovacího domu v centru Brna je opět v nedohlednu

Brno - Projekt osmipodlažních garáží na Panenské ulici byl jediným z projektů na parkování, o kterém magistrát věřil, že jej dotáhne do konce. Jenže už jednou vydané územní rozhodnutí opět napadl sousední hotel International a vidina 400 nových parkovacích míst v centru města se opět rozplynula.

Tři roky se vedení Brna snaží získat povolení pro stavbu osmipatrových garáží v Panenské ulici. Parkovací dům má ležet na okraji památkové zóny, a proto se musely úřednice ze stavebního odboru Městské části Brno-střed vypořádat s velkým množstvím omezujících podmínek.

Projekt za tři roky nedošel ani na první metu, tedy k vydání územního rozhodnutí. Největší překážky ve schvalování totiž kladl sousední hotel International, který neustále proti projektu podával námitky. Poté, co se projekt jedenáctkrát přepisoval, se v srpnu podařilo získat územní rozhodnutí.

Vyjádření náměstka brněnského primátora Daniela Rychnovského (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí zatím neplatí

Vedení města i úředníci slavili, jenže předčasně. Po zákonném termínu totiž hotel International opět podal námitku a celé řízení zastavil. „Ten důvod je takový podivný - není to důvod, že by stavba nějak narušovala chod nebo budovu hotelu,“ říká náměstek brněnského primátora Ladislav Macek (ČSSD).

Podle něj tato námitka už nemůže zákonným způsobem do řízení zasáhnout, ale je nutné se s ní vypořádat. To znamená, že potvrzení územního rozhodnutí přijde až v polovině prosince. Vzhledem k tomu, že po srpnové euforii se už plánovalo, že tou dobou se bude stavět, veškeré plány opět padají.

Vedení Internationalu v minulosti vypovědělo, že hotel nesouhlasí s výstavbou parkovacího domu, protože se obává, že naruší jeho chod. Náměstek Macek si myslí, že příčiny nesouhlasu je třeba hledat jinde - hotel totiž sám provozuje vlastní placené parkoviště a konkurence parkovacího domu se mu zřejmě nehodí. Ušlý zisk v jednom z dopisů náměstkovi hotel vypočítal na 20 milionů korun. Brno společně s částečně městskou firmou Brno Parking, která je investorem v tomto projektu, nabídly hotelu jako kompenzaci asi 10 parkovacích míst.

V domě už se mělo parkovat

Plány na parkovací dům v centru Brna představili politici před třemi lety a touto dobou už měla osmipodlažní budova vedle magistrátu dávno fungovat. Na tento projekt jsou totiž navázány další investice, například rekonstrukce Dominikánského náměstí. Dokud totiž nebude stát parkovací dům, není možné zrušit parkovací místa na náměstí pod brněnským magistrátem. Jenže za tři roky se na budoucím staveništi podařil provést pouze záchranný archeologický průzkum.

Magistrát tak teď zkouší jinou cestu. Na opačné straně hotelu se totiž připravuje velký projekt, který ale už hotelu jde po chuti. Výstavba Janáčkova kulturního centra totiž přivede hotelu početnou klientelu. A tak podmínky zní jasně - pokud hotel stáhne námitku proti parkovacímu domu, posune se dál i projekt Janáčkova kulturního centra.