Výstava připomíná atomový útok na Hirošimu a Nagasaki

Brno – Hrůza a peklo. Do dvou slov by se daly shrnout hrůzy druhé světové válku a zejména tragické finále - svržení atomových bomb na japonská města Hirošima a Nagasaki. Při událostech, které definitivně ukončily nejotřesnější válku dějinách, přišlo o život dvě stě tisíc lidí. Výstavu k připomínce této katastrofy dnes otevřelo Moravské zemské muzeum v Brně.

Kromě informačních panelů, fotografií a videí mapujících utrpení lidí těsně po svržení bomb na japonská města, je na výstavě možné spatřit také autentické artefakty - drobné předměty denní potřeby, které přežily ničivý výbuch.

Výstava je určena zejména pro školy. „Děti jsou neustále zahlcovany násilím ze seriálů a z počítačových her. Chceme, aby také viděli, že skutečnost může být daleko horší,“ řekla o výstavě kurátorka Hana Dvořáková.

Kurátorka výstavy Hana Dvořáková (zdroj: ČT24)

Svržení atomových bomb na města Hirošima a Nagasaki

V posledních dnech druhé svetové války, 6. a 9. srpna 1945, shodily Spojené státy americké dvě atomové bomby na japonské města Hirošima a Nagasaki. Při nejničivějším útoku na civilní cíle v dějinách lidstva přišlo okamžitě o život přes dvě stě tisíc lidí. Úmrtnost pak vzrostla během nasledujících let, kdy se na civilistech projevily ničivé důsledky z ozáření, zejména rakovina a leukemie. Atomové bombardování donutilo Japonsko k definitivní kapitulaci a tato událost tak ukončila druhou světovou válku.

  • Střešní krytina, která přežila výbuch atomové bomby autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2023/202285.jpg
  • Ohořené tělo po výbuchu autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2023/202289.jpg