Kontrola ČOI: Každý sedmý trafikant prodával zakázané kusovky

Brno - Na prodej zakázaných kusových cigaret se tento týden zaměřili kontroloři České obchodní inspekce. Prošli 56 brněnských prodejen tabáku, z toho v osmi nachytali jejich prodejce při distribuci nepovolených produktů. A to i přesto, že jim to už sedm let zakazuje zákon. Za podpultový prodej jim teď hrozí až padesátitisícová pokuta. S inspektory se do terénu včera vydala i redaktorka České televize.

„Celá akce začala ve třináct hodin, kdy se inspektoři vydali do vytipovaných prodejen s tabákem,“ popsala začátek akce redaktorka České televize Hedvika Dědková. Na porušení zákona nemusela společně s inspektory dlouho čekat.

Hned při první kontrole prodavačka inspektorovi ochotně prodala dvě kusovky. Po předložení průkazu České obchodní inspekce se snažila situaci hbitě omluvit: „Ale to jsou moje soukromé cigarety. Já jsem přestala kouřit a potřebovala jsem se jich zbavit, proto jsem je prodala. Jinak samozřejmě kusovky neprodávám,“ vysvětlovala žena za pultem.

Záběry inspektorů ČOI zachycené skrytou kamerou (zdroj: ČT24)

Inspektory její vysvětlení nezaskočilo, jsou na podobné historky zvyklí. A že se občas výmluvám i zasmějí, potvrdila hned další kontrola. Při té nám totiž vietnamská prodavačka lámavou češtinou vysvětlovala, že kusovky prodává jenom kamarádům. Bleskově si tak udělala kamaráda i z inspektora České obchodní inspekce.

Zákon přitom od roku 2003 mluví jasně. Cigarety se mohou prodávat jen v uzavřeném balení, opatřeném neporušenou tabákovou nálepkou. „Nesmí se prodávat samostatně z toho důvodu, aby nedocházelo k výměně obsahu spotřebitelného balení. A tím i k daňovým únikům,“ vysvětlil inspektor.

S televizním štábem doprovázela redaktorka zástupce České obchodní inspekce asi hodinu. Během této doby stihli kontroloři prověřit čtyři prodejny tabáku, z toho dvě s pozitivním výsledkem. Ve dvou případech totiž byli prodavači na otázku Prodáte mi dvě kusovky? bezpečně připraveni.