VOLBY 2010: Na jižní Moravě mají samostatné kandidátky vinaři nebo hasiči

Jižní Morava - Téměř milion voličů v Jihomoravském kraji bude mít od zítřka šanci vybrat nové vedení svých radnic. Ve 14 hodin začnou letošní komunální volby, někde spojené ještě se senátními. A jako každé volby i tyto mají své zajímavosti a nej. O hlasy voličů bude usilovat 25 882 kandidátů s průměrným věkem 44,5 let. Ženy mají zastoupení 30,8 procent.

Zavřené volební místnosti zůstanou v Horních Kounicích na Znojemsku a v Brumově na Brněnsku, kde se nepodařilo sestavit kandidátky. Obce povede statutární zástupce. Opačný extrém mají v Habrůvce na Blanensku, kde budou voliči vybírat z 52 osob na sedmi kandidátkách. Vesnice má přitom pouhých 360 obyvatel, to znamená, že kandiduje každý sedmý.

Kompletní volební servis na ČT24

Podzimní senátní a komunální volby dokreslí nejnovější politickou mapu České republiky. Žhavé novinky budou mít opět jako první k dispozici diváci stanice ČT24, která v sérii speciálů poodhalí roušku volebního klání. Volební studio, pohledy do zákulisí, diskuse s politiky a nezávislými odborníky – to vše a ještě mnohem víc čeká na diváky již tuto sobotu od 13:45 hodin. Kompletní volební zpravodajský servis bude jako vždy k dispozici na webu www.ct24.cz.

Dagmar Pospíšilová z Českého statistického úřadu o nadcházejících volbách (zdroj: ČT24)

V Křenovicích na Vyškovsku bojuje o hlasy voličů vůbec nejstarší kandidát letošních voleb - 102letý Stanislav Spáčil. Na jižní Moravě vzniklo také několik jednotných kandidátek složených jen z vinařů (Nový Šaldorf-Sedlešovice), dobrovolných hasičů (Hnanice) nebo samých žen (Ráječko, Sebranice, Bzenec).

Kdy jít volit?

Volby do zastupitelstev obcí se konají ve dvou dnech, v pátek dne 15. října 2010 od 14.00 hodin do 22.00 hodin a v sobotu dne 16. října 2010 od 8.00 hodin do 14.00 hodin. Volby do Senátu se konají ve stejný termín a na stejných místech jako volby komunální.

Ve dvou brněnských okrscích, na Blanensku a Hodonínsku, budou lidé kromě svých samospráv volit i do Senátu. Mnohé volební komise tak čeká perných několik hodin sčítání hlasů. Zatímco komunální volby skončí v sobotu ve 14 hodin, volby do Senátu se budou většinou opakovat, druhé kolo se uskuteční 22. a 23. října.

Kde budou volit i do Senátu?

V Jihomoravském kraji budou volby do Senátu probíhat ve volebních obvodech:
č. 49 – Blansko (celý okres Blansko,  severní část okresu Brno-venkov, ohraničená na západě obcemi Běleč, Ochoz u Tišnova, Lomnice, na jihu obcemi Štěpánovice, Lomnička, Železné, Drásov, Čebín, Moravské Knínice, Vranov),
č. 55 – Brno-město (západní část okresu Brno-venkov, ohraničená na severovýchodě obcemi Doubravník, Borač, Kaly, Dolní Loučky, Předklášteří, Tišnov, Hradčany, Sentice, Chudčice, na jihu a na východě obcemi Kupařovice, Malešovice, Odrovice, Medlov, Ledce, Hrušovany u Brna, Unkovice, Žabčice, Přísnotice, Nosislav, Sobotovice, Syrovice, Želešice, Modřice, západní část okresu Brno-město, tvořená městskými částmi Brno-Kníničky, Brno-Bystrc, Brno-Žebětín),
č. 58 – Brno-město (městské části:Brno-Jih, Bohunice, Černovice, Židenice, Líšeň, Vinohrady, Obřany-Maloměřice, Tuřany, Slatina, Chrlice),
č. 79 – Hodonín (západní část okresu Hodonín, ohraničená na východě obcemi Domanín, Bzenec, Vnorovy, Kněždub, Tvarožná Lhota).

  • Logo zpravodajské stanice ČT24 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/182/18132.jpg
  • Vhazování volebního lístku autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2024/202326.jpg
  • Senát ČR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1313/131209.jpg