Podvodníky z firmy Reality z Lipé zřejmě čeká další obžaloba

Brno - Z podvodů za desítky milionů se dnes u Krajského soudu v Brně opět zpovídali Marek Mřihlad a Robert Justych z firmy Reality z Lipé. Ti od klientů vybírali zálohy na domy, které nakonec nepostavili. A nejen to, státní zástupce oba muže v nejbližších dnech zřejmě obžaluje ještě z dalšího podvodu.

Stejný scénář, jen jiná jména desítek podvedených klientů, ty zlákal slib rychlé a levné stavby rodinného domu. Po složení statisícových záloh ale většině z nich zůstalo jen nedbale zkonstruované torzo domu a nesplacené hypotéky. „Nám zůstaly jen velké dluhy. Do dnešního dne není vyřešená ani technická dokumentace ke stavbě, a tak ji není možné zkolaudovat, což po nás banka chtěla,“ říká podvedený klient firmy, který nechtěl sdělit své jméno.

Obžalovaní tvrdí, že spíše než o podvod šlo o nezdařený podnikatelský záměr. Konta firmy zůstala prázdná. Muže, které k soudu z vazby přivedla eskorta, navíc zřejmě čekají i další problémy a v nejbližších dnech i nová obžaloba. „Jedná se o obdobnou trestnou činnost, o podobné jednání, o kterém je už vedeno řízení před krajským soudem,“ vysvětlil stručně státní zástupce Aleš Sosík.

Podle informací České televize by se nová obžaloba měla týkat podvodů s úvěry na nákup drahých vozidel, která obžalovaní ve společnosti používali.

Soudce jednání odročil na 16. listopadu, to by měli být vyslechnuti zbývající tři svědci a také předloženo účetnictví firmy. Pokud se ale soud rozhodne, že novou obžalobu k případu připojí, termín rozsudku se oddálí na neurčito.