Co se starou autolékárničkou? Pošlete ji krajanům do Rumunska!

Hodonín - Do konce roku musí všichni řidiči nahradit nebo doplnit své autolékárničky tak, aby odpovídaly nové vyhlášce ministerstva dopravy. Oblastní charita v Hodoníně se proto rozhodla, že uspořádá sbírku starých a nevyhovujících kusů. Obsah autolékárniček poputuje do rumunského Banátu, kde v pěti vesnicích žije majoritně české obyvatelstvo. V oblasti je totiž akutní nedostatek zdravotnických potřeb a zejména obvazových materiálů. Darované lékárničky tak pomohou těm, kteří je potřebují.

Hodonínská charita působí v českých vesnicích v rumunském Banátu už několik let. Teprve v minulém roce se jí podařilo rozšířit svoji pečovatelskou službu do pěti vesnic. Ve Svaté Heleně, která je turisticky nejnavštěvovanější, navíc charita zřídila dům sociálních a zdravotních služeb, který by si banátští Češi nemohli dovolit.

„Tyto vesnice jsou vzdálené mnohdy i dvacet kilometrů polní cesty od ordinace a lékaři nechtějí za Čechy jezdit. Protože v oblasti není práce a většina z nich nemá žádný důchod a nikdy nepřispívala na zdravotní pojištění, musí si každý zákrok nebo vyšetření u lékaře draze zaplatit,“ uvedl ředitel hodonínské charity Václav Salajka.

Sbírka Oblastní charity Hodonín (zdroj: ČT24)

Rumunský Banát

V roce 1823 se po Dunaji vydali čeští kolonisté do tehdejšího pohraničního pásma rakouské monarchie, aby zde v horách založili vesnice a těžili dřevo. Dnes jich tady žije kolem 2000 v  šesti ryze českých vesnicích (Svatá Helena, Gerník, Rovensko, Eibentál, Bígr, Šumice).Do dnešních dnů si krajané v Banátu uchovali zvyky a tradice, které si přivezli z domova. Ve vesnicích se proto domluvíte čistou češtinou, hospodyňky vám nabídnou české koláče a řízky a večer spočinete v babičkovských duchnách. Během pobytu můžete hospodáři pomoci hrabat seno, kosit a mlátit obilí, péct chleba nebo mlít na kamenných mlýncích.

Zdroj: www.banat.cz

Darované lékárničky z České republiky tak mohou ušetřit charitě i krajanům tisíce korun. „Z vyřazených autolékárniček budeme hlavně potřebovat obvazový materiál, kterého je v Rumunsku akutní nedostatek. Upotřebíme i jednorázové rukavice, pryžové objímadlo, trojcípý šátek i nůžky,“ shrnula koordinátorka projetku Ludmila Malá.

Charita z Hodonína proto oslovila města, obce a farnosti Vyškovska a Hodonínska, aby jí ve sbírce autolékárniček pomohly. Na mnoha městských úřadech už jsou k dispozici krabice, kam mohou všichni řidiči své staré autolékárničky odložit.

„Naše obec byla oslovena Oblastní charitou Hodonín, aby se zapojila do akce sběru starých autolékárniček. Oslovili jsme občany rozhlasem a k dnešnímu dni máme nasbíráno asi jedenáct kusů,“ uvedla za Dolní Bojanovice místostarostka Eva Rajchmanová (KDU-ČSL).

Charitu navíc kontaktovaly i další obce, které se chtějí do její akce zapojit. „Podle reakcí úřadů věřím, že bude sbírka úspěšná a potřebný počet vybereme,“ dodal své přání Václav Salajka.

Cenu obvazových materiálů z vyřazených autolékárniček odhadují pracovníci charity na sto korun. Kdyby se jich podařilo vybrat „pouze“ tři tisíce, ušetřily by se statisíce. Sbírka potrvá do poloviny ledna, protože mnoho lidí dostane novou lékárničku až jako vánoční dárek. Pokud se chcete také do akce zapojit, obraťte se na Oblastní charitu v Hodoníně.