Loď v Lesné možná přezimuje na parkovišti

Znojemsko - Výletní loď, která už tři měsíce stojí na parkovišti v obci Lesná na Znojemsku, tam možná přezimuje. Ve sněhu totiž není možné ji odvézt dál a pustit na přehradu. Majitel přitom už má vyřízena všechna povolení pro to, aby ji mohl spustit na Vranovskou přehradu.

Od 1. září stojí na parkovišti v Lesné loď, která po maďarském jezeře Balaton vozila až 150 výletníků najednou. Společnost Osobní lodní doprava s ní teď chtěla jezdit po hladině Vranovské přehrady. Nevyřídila si ale dopředu všechna potřebná povolení a souhlasy vlastníků pozemků, přes které potřebovala s lodí projet. Policie ji proto v malé obci na Znojemsku odstavila. Teď  začíná hrozit, že se možná nepohne až do jara. „Mráz nám nevadí, ale sníh ano. Potřebujeme velký jeřáb, a i sama loď  je velice těžká. Pokud bude sníh, tak s lodí nikam nepojedeme,“ konstatoval dnes jednatel Osobní lodní dopravy Martin Balík.

Loď už mohla být na hladině

Vstup Barbory Telferové (29.11.2010) (zdroj: ČT24)

Sněhová nadílka pro něj přišla v nejhorším možném okamžiku. Už se totiž podařilo získal povolení od Státní plavební správy i Povodí Moravy a své souhlasy už dali i všichni majitelé pozemků, přes které musí nadměrný náklad s lodí projet. „Už dva týdny mohla být převezená. Čekáme jenom na dopravní firmu, ta ale prý nemůže domluvit energetiky, aby cestou vypínali a nadzvedávali dráty,“ dodal Balík.

Za tři měsíce, po které stojí na parkovišti v Lesné, už loď dostala nový nátěr a mechanici ji stihli i opravit. Balíkova firma s ní už příští rok chtěla vozit po Vranovské přehradě turisty, zbývá jí ještě vyřídit nájem přístavišť. Optimismus ale Balík neztrácí: „Věřím, že sníh rychle roztaje a my loď odvezeme na přehradu ještě letos.“