Do Břeclavi volají desítky lidí. Chtějí Piškulovu sbírku básní

Břeclav - Do včerejška Břeclav nevěděla, co se sbírkami básní bývalého starosty Dymo Piškuly (SNK ED). Ten pod pseudonymem David G. Kamenný vydal sbírku Čekání na den lásky. Celý dvoutisícový náklad koupila břeclavská radnice. Nyní ji doslova bombardují desítky lidí s žádostí, zda si mohou výtisk koupit. Několik zájemců včera sice získalo výtisk zdarma, ale pro velký zájem se vedení radnice rozhodlo výtisky prodávat. Ve středu se sejde rada města a určí prodejní cenu. Prvotina básníka Kamenného by do prodeje měla jít 13. ledna. Na tisícovce zbývajících výtisků tak Břeclav možná ještě vydělá.

Piškulovu sbírku koupilo v celém nákladu bývalé vedení radnice za 172 220 korun. Opozici se ale o nákupu nezmínilo, nové zastupitele tak čekalo po volbách překvapení. A otázka co s ní. Bývalé vedení knihy rozdávalo jako dárky, navíc zaměstnancům radnice „doporučila“ její nákup. Přesto na radnici stále zůstala polovina nákladu.

Ukázka ze sbírky

Růže
Zem byla jen nehostinnou planinou
a já se v ní neustále topil,
krásné louce má duše jen snila,
vždy brzy já se z toho snu vrátil.

Život je vlastně dost krutý,
sladkostí svých nerad dává.
Jestli chceš žít, tak buď prudký,
času už život vůbec nerozdává.

Láska - tisíce zklamaných zvadlých růži.
Budu i já plnit tuhle nůši?
Ne! Tomu nikdo nesmí věřit.
Pro lásku se lidé musí bít, a ne ji měřit.

„Myslím si, že veřejné prostředky nebyly dobře použity. Musíme zabránit tomu, aby se podobné případy v budoucnu opakovaly,“ reagoval včera na problém se sbírkou nový břeclavský starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD). Současný místostarosta Jaroslav Parolek (ČSSD) považuje kontroverzní nákup za jednoznačný střet zájmů a překročení pravomocí veřejného činitele.

Dymo Piškula se narčení brání. „Neměl jsem informace o tom, že bude kniha koupena. Používali jsme ji jako dárek radnice při vítání občánků, oslavách výročí a pod. Já osobně jsem na ní nebyl nijak finančně zainteresován,“ uvedl včera Piškula.