Starostka Moravan: Podporuji zrušení územního plánu

Moravany/Brno – Dnešní jednání u Nejvyššího správního soudu (NSS) o zrušení územního plánu Moravan u Brna přineslo překvapení. Starostka obce Marie Barešová (ČSSD), která v minulosti výstavbu podpořila, se dnes postavila na stranu nespokojených občanů. Podle ní jsou podmínky územního plánu nevýhodné. Architekt Vlastislav Novák upozorňuje, že pokud by k jeho zrušení skutečně došlo, obec by ztratila část rozvojových ploch pro občanskou vybavenost. Přitom školu, školku nebo hřiště obec postrádá už nyní.

„Obci tyto věci chybí už nyní, kdy má 2000 obyvatel. Pokud by soud současný územní plán zrušil, i tak počet obyvatel naroste na asi 3,5 tisíce. Pro svůj další rozvoj obec potřebuje  rozvíjet tyto plochy,“ zdůraznil architekt a občan Moravan Jiří Slezák.

Zrušení územního plánu by obci přineslo daleko větší komplikace s vlastníky pozemků. Developerská firma Embra Apartment, stejně jako další subjekty nakoupila pozemky určené pro výstavbu už v roce 2008. Pokud by se na nich nemohlo stavět, vedení by muselo vrátit peníze, které za prodej získalo. „Ty peníze už fyzicky nemáme, postavili jsme za ně mateřskou školu,“ uvedla starostka Moravan. Má jiný plán. Chce případně zpracovat další územní plán, kde by část pozemků developera byla zahrnuta. Embra Apartment by tak mohla v obci stavět a neměla by důvod obec žalovat. Vracet by musela také zhruba padesátimiliónovou dotaci ministerstva životního prostředí, kterou obec získala na rozšíření čističky odpadních vod.

Architekt Jiří Slezák o možných dopadech zrušení územního plánu (zdroj: ČT24)

„Změny schválilo zastupitelstvo, já sama jsem pro změnu územního plánu nehlasovala,“ řekla Barešová. Zrušit by se podle ní měly všechny změny kromě těch, které se týkají pozemků ve vlastnictví obce.

„Celý projekt by neznamenal takový problém, kdyby vedení obce zajistilo občanskou vybavenost. Místní by to uklidnilo a vše by se jistě podařilo vyřešit klidněji,“ myslí si obyvatel Moravan Petr Janků. Změnu postoje starostky Barešové považuje za neuvěřitelný. Obec totiž vedla i v minulém volebním období, kdy developer pozemky koupil.

Počet obyvatel by mohl vzrůst až k 5,5 tisícům

Developerská firma Embra Apartment chce v lokalitě zvané Jabloňový sad postavit třípodlažní domy se stovkami bytů, to by znamenalo téměř zdvojnásobení počtu obyvatel. Podle místních na takový nárůst počtu obyvatel Moravany nejsou připraveny, chybí základní občanská vybavenost – školka nebo zdravotní středisko. Starousedlíkům se také nelíbí, že územní plán povoluje stavbu výškových domů, které podle nich zničí venkovský ráz místa. Pravdou ale je, že některé pozemky investorovi prodali samotní obyvatelé Moravan. Chtějí, aby developer přispěl na rozvoj celé obce.

Proti masivní výstavbě v Moravanech jsou i sousední Ostopovice. „Tak významné zvýšení počtu obyvatel by výrazně projevilo na dopravě, velmi by to přítížilo i Ostopovicím,“ uvedl starosta Ostopovic Jan Simon (nez.).

Rozsudek vynese Nejvyšší správní soud příští týden. Proti jeho rozhodnutí se není možné odvolat, další možnou variantou je podání ústavní stížnosti.

Moravany na Brněnsku
Zdroj: TS Brno