Barokní sochy musely za kolektivizace ustoupit kombajnům

Velehrad – Velehrad na Uherskohradišťsku řeší po téměř šedesáti letech dilema, zda na barokní most vrátit vzácné sochy svatých, dnes cudně odstavené mimo pozornost návštěvníků známého poutního místa. V 50. letech musely sochy ustoupit družstevním kombajnům a mlátičkám, teď si jejich návrat na původní místo nepřejí památkáři. O osud soch z poloviny 18. století mají totiž obavy.

Starší silniční most ve Zlínském kraji neexistuje, od roku 1750 spojuje Velehrad se hřbitovem a vesnicí Tupesy. I tak je možná ještě starší, než se dosud myslelo. Archeologové totiž nedávno objevili staré gotické pilíře, které mohou původ mostu datovat až do 14. - 15. století. Ať most je či není o pár století starší, jisté je to, že barokní chloubu až do roku 1955 zdobily na průčelí dvě sochy svatých. Pak ale začaly vadit kombajnům. „Kombajny jely, zavadily o jednu sochu a ta spadla do potoka,“ vzpomínal na dávnou událost pamětník Jaroslav Kapitán. 

Sochy svatých Bernarda a Luitgardy se nemohly vyrovnat síle kombajnů a už vůbec ne argumentům poplatným době kolektivizace. A tak byly sochy přemístěny do velehradského ústraní. U vchodu do kláštera by ale sochy nemusely zůstat navždy. Místní by si přáli jejich návrat na původní místo. Proti jsou ale památkáři, podle nich je motorizované 21. století pro sochy stejným rizikem jako kdysi kombajny. „My jsme skeptičtí a obávám se, že by mohlo dojít zase k takové havárii,“ popsala Radka Borunská z městského úřadu Uherské Hradiště.

O opravě soch hovoří statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS) (zdroj: ČT24)

Zástupci kraje jsou nakloněnijednání, podle nich by nemusel být problém ochránit sochy také vhodným omezením dopravy. „Jsme přístupni debatě s památkáři, abychom omezili dopravu nejen dopravní značkou, ale také aby tam například nemohla projíždět dvě vozidla souběžně,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS). 

Vyjednávání je teprve na začátku a nelze odhadnout, jaký osud nakonec sochy čeká. Kraj opravu památky platí, památkáři mají výkonnou moc. Jisté je jen to, že by na most neměly přijít kopie, to by prý bylo drahé i nevkusné. „Jsou to opět jen kopie. Byli bychom rádi, aby se tam objevily originály,“ řekl starosta Velehradu Stanislav Gregůrek (ODS).