Studenti se bouří, jídlo v menze stojí stejně jako v restauraci

Brno - Mezi studenty Masarykovy univerzity to vře. Když mají jít na oběd, zvažují, jestli mají zvolit menzu nebo některou z restaurací, kde nabízejí levná denní menu. Ceny za oběd jsou na mnoha místech prakticky stejné jako v menze Masarykovy univerzity. Správa kolejí a menz (SKM) navíc od začátku roku zvýšila ceny jídel o 9%, studenti se s polévkou a hlavním jídlem dostanou i na cenu vyšší než 50 Kč. Za viníka mnozí označují právě SKM.

Nedostatky odhalil audit Správy kolejí a menz (SKM)

Vedení univerzity zadalo audit, který měl výsledky hospodaření SKM prověřit. Obavy akademiků se auditem potvrdily: nesrovnalosti ohledně veřejných zakázek, špatné zacházení s veřejnými prostředky a ekonomická nevýhodnost smluv.

„Kontrola například zjistila, že nebyla ekonomicky výhodná smlouva s dodavatelem nápojových automatů. SKM platila za provoz automatů místo toho, aby provozovatel automatů platil za pronájem prostorů, kam automaty umístil,“ řekla České televizi mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Za současný stav může podle univerzity vedení Správy kolejí a menz. Audit se podle mluvčí sice nezabýval podílem viny jednotlivých zaměstnanců, ale osobní ohodnocení už univerzita snížila například řediteli SKM. Ten v průběhu auditu postupně vypovídal zmíněné nevýhodné smlouvy a odstraňoval další zjištěné nedostatky, čímž podle rektora částečně přiznal, že zjištění mají reálný základ.

I když podle mluvčí navýšení cen, na které si studenti stěžují, přímo s odhalenými pochybeními nesouvisí, univerzita přesto nechá prověřit i kalkulaci cen jídel v menze.