Junioři soutěžili v gastronomii o mistra republiky

Brno - Od středečního rána soutěží přes devadesát žáků a studentů odborných škol o titul nejlepšího juniorského českého kuchaře, cukráře a číšníka. Republikové finále sedmnáctého ročníku Gastro junior 2011 dnes končí na brněnském výstavišti, kde se soutěž koná pravidelně v rámci veletrhu nápojů, potravin a technologií pro gastronomii.

Z regionálních kol se do brněnského finále probojovalo čtyřicet šest odborných škol. Pod pečlivým dozorem mistrů, komisařů, ale i početného odborného publika musí soutěžící splnit speciální zadání, které se každý rok mění.

Číšníci a servírky mají dvacet minut na to, aby před zraků hostů připravili teplý předkrm pro dvě osoby a doplnili jej vhodným vínem. Cukráři tvořili moderní dezert s využitím čertvé šlehačky a mraženého ovoce. Kuchaři měli čtyřicet pět minut na přípravu teplého pokrmu s přílohou, jehož základ tvoří kalibrované kuře s kostí. Soutěžící museli při přípravě jídla přihlédnout také k regionu, z něhož pochází.

Gastro junior Brno 2011 (zdroj: ČT24)

„Jsem z Frýdku-Místku, takže jsem zvolila na sucho opečené bramborové placky s pohankovou moukou. Z kuřecích prsou jsem udělala steak s tymiánem. Ze stehen roládu, ve které jsou jeřabiny, valašská slanina, ořechy a nošovické zelí. Omáčka je cibulová,“ předvedla svůj pokrm Dominika Belháčová ze Střední školy gastronomie a služeb.

O tom, který z juniorů se stane pro letošek nejlepším ve svém kulinářském oboru, rozhoduje odborná porota složená z největších kapacit v gastronomii, které neunikne jediná maličkost.

„Hodnotíme ekonomiku celé té práce, díváme se, jak soutěžící pracuje, jak si poradí s vykostěním, jak si poradí s jednotlivými surovinami, aby tam měl zajímavou přílohu. Zadáváme vždy jednu přílohu těžší, jako těstoviny, brambory a rýži, a pak jednu lehčí, která je ze zeleniny. Reagujeme také na první zážitek z toho jídla, takže je důležité, jak je pokrm naservírován,“ vysvětlil ředitel Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se, platí během soutěže Gastro junior dvojnásob. Zkušenosti během soutěže získané jsou totiž pro všechny studenty důležité v jejich dalším profesním růstu.

„Soutěž má nezastupitelné místo ve vzdělávání studentů. Jednak se naučí pracovat před svými kolegy a nestydět se ukázat své dovednosti. Během soutěžení navíc zhodnotí i poznatky, které získají třeba i v zahraničí,“ uvedla organizátorka soutěže Zuzana Albrechová.

  • Gastro junior Brno 2011 autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2370/236982.jpg
  • Gastro junior Brno 2011 autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2370/236981.jpg