Pravý hanácký statek za pár týdnů přibude k zooparku ve Vyškově

Vyškov - Přímo uprostřed Vyškova bude po roce dokončen pravý hanácký statek. Místní zoopark se ho rozhodl postavit jako ukázku původní lidové architektury a v něm představit život lidí na venkově. Chybět tak nebudou domácí zvířata, jako jsou třeba krávy, ovce a kozy, ale také ukázky výroby sýrů nebo expozice starého zemědělského nářadí. Návštěvníci se do statku mohou podívat už 1. června a bude jim sloužit celoročně.

Na začátku celého projektu stála na okraji vyškovského zooparku pouze polorozpadlá stará stodola. Po získaní desítek milionů z evropských i tuzemských dotací se však mohlo začít s velkolepým budováním. Dnes zbývá pět týdnů do dokončení stavení, vejminku, dvorka a všech expozic, které se budou návštěvníkům v celém statku nabízet. Hanácký statek je replikou hospodářství, které stálo v 19. století v sousedních Lysovicích, a tak i ten vyškovský musel vzniknout podle původních technologií.

„Pro nás bylo samozřejmě nejzajímavější pracovat s klasickými hliněnými omítkami nebo třeba rákosovou krytinou. Teď finišujeme s obklady, dlažbami a malováním, abychom vše předali podle domluveného termínu,“ uvedl vedoucí střediska stavební firmy Petr Langer. Tím je konec dubna. Pak už se objekt jen dovybaví dle své budoucí funkce a může se otevřít veřejnosti.

Ředitel Zooparku Josef Kachlík o expozici Hanáckého statku (zdroj: ČT24)

Témata expozice enviromentálního centra „Hanáckého statku“

Vzduch a klima
Voda
Půda
Krajina a biomasa
Člověk využívá zvířata
Zvířata využívají člověka
Biologické stavby

Pro veřejnost mají tvůrci Hanáckého statku opravdu bohatou nabídku. Pod heslem „ukážeme život na venkově“ budou návštěvníkům přístupné dobová světnička s vejminkem, důr, králíkárny, chlívky. Ve stodole bude expozice zemědělských strojů. „Nabídneme našim návštěvníkům také expozici enviromentálního centra se sedmi tématickými okruhy, kde ale nebudou vystavené jen panely s informacemi. Chceme lidem nabídnout interaktivní programy,“ prohlásil ředitel  vyškovského zooparku Josef Kachlík.

A tak se návštěvníci mohou těšit na dojení krav a koz, kování koní nebo stříhání ovcí. „Chceme mládeži a dětem ukázat, jak ta vesnice kdysi vypadala. Že kráva není fialová a že mléko neteče z trubek, ale že teče z té kravičky, a že sýr se vyrábí tak, a ne někde v chemické továrně,“ popsal plány ředitel. Ve sklepě statku navíc stavebníci dokončují přednáškový sál s interaktivními panely. „Je to určeno pro všechny naše návštěvníky. Všichni si projdou celou expozici, budeme ale schopni nabídnout specializovaný program pro školy,“ uzavřel Kachlík.

Největší stavba v zooparku si zároveň vyžádá i největší investice. Statek stál přes 50 milionů korun, z nichž devadesát procent uhradí Evropská unie a Státní fond životního prostředí. Zbytek je na vyškovské radnici.

Podle místostarosty Karla Jurky (ODS) to bude rozhodně dobrá investice: „Určitě to bude nejenom turistické lákadlo, ale bude to environmentální centrum, které bude napomáhat vzdělávání mladých lidí v této oblasti. V každém případě si myslím, že to zvýší návštěvnost zooparku a našeho dinoparku.“