Pastviny v parku Rochus budou spásat ovce

Uherské Hradiště - Zeleň v parku Rochus v Uherském Hradišti bude ode dneška spásat třicetihlavé stádo ovcí. Město, které je vlastníkem pozemků, hledalo nejjednoduší a zároveň nejlevnější způsob, jak zeleň udržovat. Přeměna bývalého vojenského cvičiště na pastvinu pro ovce navíc znamená návrat k tradicím. Na pastvině za několik let vyroste také replika slovácké vesnice.

„Ovce tady budou mít funkci živách sekaček, je to nenáročný a hlavně ekologický stroj,“ popsal majitel stáda ovcí Jaroslav Moudřík. Ovce kopec zkultivují tak, aby se zde za tři roky mohlo začít se stavbou skanzenu.

Otevírání pastvin na Rochusu je podle starosty Uherského Hradiště Květoslava Tichavského jednou ze známek znatelného pokroku v rozvoji a využití této vzácné lokality. „Rochus je významný nejen pro naše město, ale i pro propagaci a zachování kulturního dědictví celého našeho regionu. Do budoucna si od něj slibujeme, že se park Rochus stane jedním z největších turistických lákadel Uherského Hradiště,“ uvedl starosta Květoslav Tichavský.

Rochus dříve sloužil jako vojenské cvičiště

Někdejší vojenské cvičiště se postupně mění na kulturně-rekreační zónu. Přeměna lokality, která je kvůli přítomnosti vzácných rostlin zařazena do soustavy Natura 2000, byla zahájena loni na podzim.

V plánu je vysázení alejí různých druhů dřevin a rostlin i ovocných sadů, v parku vzniknou i naučné stezky a odpočinkové i sportovní plochy. Počítá se také s ekologickou farmou, jejíž součástí bude i chov ovcí.

V parku Rochus, jehož dominantou je stejnojmenná kaple, postupně vznikne expozice autentické slovácké dědiny uherskohradišťského Dolňácka.„Bude tady několik desítek staveb, které jsou charakteristické pro 2. polovinu 19. století a 1. polovinu 20. století,“ popsal ředitel Slováckého muzea v Uherském Hradiště Ivo Frolec. Součástí skanzenu bude i luční a sadařský areál či ukázková vinice.

Areál bude sloužit i pro prezentaci tradičních řemesel, zvyků a obyčejů se zaměřením především na vinařství a vinohradnictví, které má na Slovácku hluboké kořeny. Muzeum bude také místem konání folklorních programů.