Trať z Brna do Přerova zůstává po nehodě uzavřena

Vyškov - Třináct z pětadvaceti vozů nákladního vlaku dnes krátce po poledni z neznámých příčin vykolejilo mezi Ivanovicemi a Vyškovem u obce Topolany. Následky nehody se stále odstraňují. Trať bude mimo provoz do pozdních nočních hodin, možná až do zítřejšího dne. Jde přitom o frekventovaný úsek mezi Brnem a Přerovem. Podle zjištění České televize ale byla nehoda naprosto zbytečná. Správa železniční dopravní cesty o problémech na trati věděla minimálně od pátku.

Neštěstí na důležité spojnici pro nákladní i osobní dopravu se naštěstí obešlo bez zranění. Vlaky ale na trať stále nemohou. České dráhy proto musely zrušit několik spojů, jiné nahradily autobusy.

Vozy, které vykolejily, jsou určeny k přepravě sypkého materiálu. Přesnou příčinu havárie na místě zjišťují technici drážní inspekce. Zvažovala například variantu, že za nehodu může únava materiálu po teplém počasí posledních dnů. Alkohol v krvi strojvůdce policie vyloučila.

O tom, že trať není zcela v pořádku, podle inspektorů Správa železniční dopravní cesty věděla už několik dnů. „Opakovaně to hlásili strojvedoucí, kteří tímto úsekem projížděli, a provozovatel dráhy již to místo prohlížel,“ informoval ředitel brněnského inspektorátu Drážní inspekce Michal Miklenda.

Vykolejené vozy bude muset odstraňovat z trati a okolí speciální tank, který na místo míří z Olomouce. Trosky se budou muset odklidit z úseku šedesáti metrů. Zda se je podaří odstranit ještě dnes, není jisté.

Do té doby bude muset přepravu cestujících zajišťovat náhradní autobusová doprava, lidé tak musí počítat se zpožděním.

  • Mezi Vyškovem a Ivanovicemi vykolejil vlak autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2612/261140.jpg
  • Mezi Vyškovem a Ivanovicemi vykolejil vlak autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2612/261141.jpg