V Blansku žije zřejmě nejbohatší český bezdomovec

Blansko - Pod jedním z mostů poblíž vlakové trati v Blansku žije už tři roky bělovousý bezdomovec. Snad každý ho zná pod přezdívkou Král Šumavy. Pro Karla Kašpaříka je však už pár dní příhodné docela jiné pojmenování – s nadsázkou řečeno – milionář z chatrče. Pětašedesátiletému muži se totiž podařilo získat starobní důchod zpětně za tři roky a na svém bankovním účtu má přes půl milionu korun.

Hrníčky všech možných tvarů a barev, staré obrazy či umělé růže a slunečnice. „Nic z toho, co tu vidíte, není koupené. Všechno je to z kontejneru,“ proplouval Karel Kašpařík svým malým královstvím. Na první pohled bunkr. Ve skutečnosti je tato pestře nazdobená dřevěná bouda pod jedním z blanenských mostů už tři roky domovem muže, který se teď stal možná nejbohatším bezdomovcem u nás.

Ještě nedávno přitom obracel každou korunu dvakrát. „Všichni se na mě vykašlali. Měl jsem tak 650 korun na celý měsíc. Kolikrát jsem fakt neměl co do huby,“ vzpomíná na těžké časy Kašpařík.

Všechno mám ze smetiště, říká Karel Kašpařík (zdroj: ČT24)

„Finanční injekce“ jako z pohádky

Nedávno zažil doslova pohádkový obrat. Za léta práce v uranových dolech mu slovenské úřady začaly vyplácet důchod. A kromě toho mu na bankovní účet připsali částku za tři roky zpětně – více než půl milionu korun. „Teď jsem boháč. Přiznám se vám ale, že já to vlastně nedokážu utrácet,“ zachovává si svoji skromnost. „Momentálně za měsíc utratím tak 2500, víc ne. Neumím se ani pořádně rozhodnout, co s nimi. Je to pro mě strašný zlom,“ neskrýval rozpaky.

Pětašedesátiletý Karel Kašpařík teď obchází realitní kanceláře a zvažuje koupi malé chaty. Každý rok mu totiž velká voda jeho obydlí vyplavila, a tak je na čase začít uvažovat o něčem pohodlnějším.

  • Karel Kašpařík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2601/260026.jpg
  • Karel Kašpařík uvažuje o koupi chaty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2601/260027.jpg