Holešov prodal pozemky po bývalé kolonii

Holešov - Na místě, kde ještě do loňského roku stála kolonie starých dělnických domků, vyrostou nové domy a byty. Zastupitelstvo Holešova vybralo z 5 nabídek, které uchazeči o výstavbu na radnici dodali. Podle starosty Holešova Zdeňka Janalíka se od sebe projekty příliš nelišily. Zastupitelé totiž v obavách, aby na místě bývalé kolonie nevznikly objekty, které by se pak městu nelíbily, dali jasná pravidla, co má v těchto místech být. Na pozemcích tak vyroste bytový dům a 8 domů rodinných.

Pokud zájemci získají včas stavební povolení, do dvou let by mohla bývalá kolonie ve Školní ulici přivítat nové obyvatele. O výběru rozhodla komise složená ze tří stavebních odborníků a šesti zástupců politických stran zastoupených na holešovské radnici. Ti dopoučili zastupitelstvu vybrat projekt společnosti Firoinvest z Fryštáku, která chce v lokalitě postavit bytový dům a Sdružení občanů Školní 2, kteří na místě bývalé kolonie chtějí postavit 8 rodinných domů.

V bývalé kolonii bydlelo 60 lidí

Zchátralou kolonii ve Školní ulici opustili její bývalí obyvatelé loni na podzim. Šedesát převážně romských obyvatel nechalo vedení města odstěhovat do nových sedmnácti kontejnerových bytů za jedenadvacet milionů korun.  Kolonie stoletých bývalých dělnických domků ve Školní ulici v centru Holešova byla už řadu let v zoufalém stavu. Rekonstrukci by si podle starosty Zdeňka Janalíka (ODS) město nemohlo dovolit.