Na jihu Moravy začnou vznikat školičky u lidí doma

Brno - Ženy na rodičovské dovolené i další zájemci z jihu Moravy si budou moci legálně přivydělat hlídáním dětí. Pilotní projekt domácích školiček chystá Jihomoravský kraj. Podle radní Marie Cackové (KDU-ČSL) je dobré mít ke klasickým mateřským školám alternativu. Nejenže míst pro všechny děti je v nich dnes málo, ale tamní režim také nemusí každému vyhovovat. Otevření domácích dětských klubů a lesních miniškolek vychází z pilotního projektu, který začal v Praze.

Na jih Moravy se rozšíří podle zájmu místních. Občanské sdružení Prostor pro rodinu organizuje kurzy, kam se mohou zájemci či zájemkyně o otevření dětského klubu přihlásit. Krajští zastupitelé schválili na kurzy dotaci 650.000 korun. Školení ve 160 hodinách účastníkům předloží informace z předmětů, jako jsou psychologie, didaktika, zdravověda, respektující komunikace, výživa a ekologie. Získané znalosti budou moci použít i při výchově vlastních dětí či v mateřském centru.

Pokud si otevřou domácí dětský klub, budou tam moci nabídnout místo nejvýš čtyřem dětem, a to včetně vlastních dětí, o které se doma starají. „Pro matky na rodičovské dovolené to může být zajímavá možnost, jak si přivydělat. Pro ženy po padesátce zase šance, jak se zaměstnat a nebýt potupně (zaregistrovaná) na úřadu práce,“ uvedla radní.

S modelem sousedského hlídání dětí přišel ve svém prorodinném balíčku tehdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Záměr se však od té doby několikrát měnil a výsledek dosud sněmovna neschválila. Ministerstvo si od balíčku neslibuje jen vyšší zaměstnanost rodičů malých dětí, ale i přínos pro státní rozpočet. Více matek a otců by totiž mohlo pracovat, takže by za ně stát přestal platit zdravotní pojištění. Navíc by vydělávali, takže by mohli státu odvádět daně.