Nebezpečnou skládku v Pustiměři nemá kdo uklidit

Pustiměř (Vyškovsko) - Už více než dva roky trápí Pustiměř na Vyškovsku černá skládka. Pozemky u obce koupila stavební firma Instav Vyškov, která tam začala ukládat odpad ze staveb. Postupem času však na pozemek navezli také asfalt a další nebezpečný odpad. Firma dostala od Inspekce životního prostředí nařízeno, aby skládku odstranila. Instav je však od loňského září v insolvenci a po jeho majitelích se slehla zem. Pustiměřská skládka se nekontrolovatelně rozrůstá - pozemek zůstal neoplocený a kolemjdoucí na něj naváží všechno, čeho se chtějí zbavit.

Když vyškovská firma Instav před lety v Pustiměři stavěla vodovod a kanalizaci, koupila v obci pozemky, na které zeminu a stavební suť svážela. „Od polovinu roku 2009 začala firma ze staveniště ve Vyškově navážet odpad, třeba asfalt. Kdyby navezla jen beton a kameninu, které se dají rozdrtit, nebyl by to takový problém. Jenže tady je nebezpečný odpad a nikdo neví, co to může způsobit,“ vysvětlil obavy místních starosta Pustiměře Miloš Nevřala (ČSSD).

Inspekce životního prostředí firmě nařídila likvidaci černé skládky. „Už v roce 2009 jsme se černou skládkou začali zabývat a uložili jsme firmě pokutu ve výši 50 tisíc korun. Koncem minulého roku jsme jim nařídili provedení nápravného opatření, firma to dodnes nesplnila,“ uvedla vedoucí odpadového hospodářství oblastního inspektorátu Brno České inspekce životního prostředí Jana Antonínová. Případ předali svému právnímu oddělení v Praze, které má posoudit, co dál.

Starosta Pustiměře Miloš Nevřala (ČSSD) o likvidaci skládky (zdroj: ČT24)

Firma je v insolvenci, po majitelích se slehla zem

Největším problémem pro obec i pro inspekci je to, že firma už prakticky neexistuje. Od loňského září je v insolvenci a o majitelích obec nic neví. Je tedy otázkou, jestli peníze na odstranění černé skládky vůbec ve firmě budou.

„Dosud není vyhotovený znalecký posudek. Až bude, tak poté musí zasednout věřitelský výbor, který rozhodne, jaké pozemky a za kolik se prodají a jaké pohledávky to pokryje. Teď ale nejsou žádné peníze k tomu, abychom zajistili odstranění skládky,“ řekl insolvenční správce Stanislav Keršner. Firma Instav dluží asi stovce věřitelů více než 120 milionů korun.

Skládka, která každým dnem nekontrolovaně roste, tak dělá starosti především obyvatelům Pustiměře. „Tato skládka je v ochranném pásmu vodního zdroje, který zásobuje pět obcí a jedno město v okolí pitnou vodou. Nevíme, jaký dlouhodobý vliv může skládka mít,“ dodal starosta.

Podle starostova odhadu bude na zlikvidování skládky potřeba až půlmilionová investice, kterou obec ve svém rozpočtu ale nemá. Obci tak nezbývá než počkat na ukončení insolvenčního řízení a doufat, že zbydou i peníze na legální odstranění skládky.

  • Černá skládka v Pustiměři autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2463/246255.jpg
  • Černá skládka v Pustiměři autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2463/246254.jpg
  • Černá skládka v Pustiměři autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2463/246257.jpg
  • Černá skládka v Pustiměři autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2463/246252.jpg
  • Černá skládka v Pustiměři autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2463/246253.jpg